Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Κατασκευές: Πώς να φτιάξετε ένα μαλλιαρό πατάκι (κουρελού)

http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=614

ΧΟΜΠΥ
Αν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε κουρελούδες πλεκτές με βελονάκι είναι καιρός να περάσετε σε κάτι πιο εντυπωσιακό αλλά το ίδιο εύκολο. Τι θα λέγατε να φτιάξετε μόνες σας ένα μαλλιαρό πατάκι (κουρελού) με παχύ πέλος; Αυτή εδώ η μέθοδος δίνει πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα και οι κουρελούδες είναι πιο ευχάριστες στην αφή.


Η διαδικασία για να φτιάξετε μια κουρελού με πέλος είναι αρκετά κουραστική, αλλά το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο! Η διαδικασία είναι αναλογικά εύκολη. Κόψτε το ύφασμα σε λωρίδες μάκρους 10-15εκ. και φάρδους 2-4εκ. και μετά απλώς περάστε τις ανάμεσα από την πλέξη ενός χοντρού υφάσματος (ύφασμα τσουβαλιού, λινάτσα) που έχετε διαλέξει και κόψει στο σχήμα που θέλετε. 

Μπορείτε να φτιάξετε μια μαλλιαρή κουρελού χρησιμοποιώντας μία μυτερή βέργα (που θα χρησιμεύσει σαν χοντρή βελόνα),  αλλά αν θέλετε, να καταπιαστείτε στα σοβαρά με αυτή τη χειροτεχνία, επενδύστε σε ένα ειδικό εργαλείο για κουρελούδες που θα κάνει τη δουλειά σας πολύ πιο γρήγορα και εύκολα. Όπως και να 'χει, είναι πολλές οι πιθανότητες να καταλήξετε με κοκκινισμένα και πονεμένα δάχτυλα και ένα μεγάλο μίσος για τις κουρελούδες (είχα χρέος να σας προειδοποιήσω) όμως, το τελικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.


Περνώντας στην πράξη: 

Παρ' όλο που μια κουρελού μπορεί να είναι ένας σωρός από παλιά πανιά ενωμένα μεταξύ τους με οποιοδήποτε τρόπο, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για να έχετε το μαλλιαρό αποτέλεσμα μιας παραδοσιακής κουρελούς: κοντές λωρίδες από κουρέλια περασμένες στην ύφανση μιας λινάτσας με τρόπο τέτοιο ώστε οι άκρες να βγαίνουν από την ίδια πλευρά. Παραδοσιακά, χρησιμοποιούσαν τσουβάλια για τη βάση. Ο λόγος που χρησιμοποιούσαν λινάτσες δεν ήταν μόνο ότι ήταν φθηνές, αλλά το ότι είχαν χαλαρή πλέξη και σκληρό νήμα (γιούτα). Η χαλαρή πλέξη τους, επιτρέπει πιο εύκολα να περαστούν οι λωρίδες υφάσματος ανάμεσά τους. Το μυστικό στο να φτιάχνεις κουρελούδες είναι να γεμίζεις το πανί που έχεις για βάση, δένοντας πάνω του τις λωρίδες υφάσματος, μέχρι να μην υπάρχει πια χαλαρότητα στην ύφανση και όλες οι λωρίδες να βρίσκονται σφιχτά δεμένες πάνω στη βάση. Στόχος είναι να περάσετε τη λωρίδα του πανιού μέσα από το ύφασμα-βάση και μετά ξανά πίσω με τρόπο ώστε και οι δύο άκρες της λωρίδας να βρεθούν στη μία πλευρά του υφάσματος-βάση. 

Μπορείτε να διαλέξετε ότι μέγεθος θέλετε για τις λωρίδες σας αλλά προτεινόμενο είναι να χρησιμοποιήσετε 2,5εκ. πλάτος και 7,5εκ. μήκος. Το μέγεθος αυτό είναι αρκετά φαρδύ για να στερεωθεί πάνω στη βάση και αρκετά μακρύ για να εξασφαλίσει ένα παχύ πέλος. Επίσης σας αφήνει τη δυνατότητα να τοποθετήσετε τις λωρίδες χωρίς ιδιαίτερη προσοχή μιας και αν οι άκρες δεν φτάνουν ακριβώς στο ίδιο μήκος αυτό δεν ασχημαίνει το πατάκι σας. Το αντίθετο μάλιστα. Μπορείτε να δένετε τις δύο άκρες μεταξύ τους, αφού τις περνάτε στη βάση ή να τις αφήνετε έτσι αν βλέπετε πως είναι καλά σταθεροποιημένες. Βέβαια αποφασίστε όταν βρίσκεστε στην αρχή ακόμα για το ποιόν τρόπο θα χρησιμοποιήσετε. Γιατί κατά πάσα πιθανότητα αν ακολουθήσετε και τους δύο τρόπους μαζί, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ευχάριστο.

Για να περάσετε τις λωρίδες υφάσματος στη βάση, μπορείτε να τις σπρώχνετε με ένα σχετικά χοντρό και σχετικά μυτερό αντικείμενο όπως ένα στυλό ή ένα μολύβι. Ένας άλλος τρόπος είναι με χοντρό τσιγκελάκι, το οποίο περνάτε στην άλλη μεριά του υφάσματος, αγκιστρώνετε μια λωρίδα και την τραβάτε προς την άλλη μεριά. 

Το πόση απόσταση θα αφήσετε μεταξύ των λωρίδων είναι προσωπικό θέμα. Αυτό που μετρά είναι το πατάκι να δείχνει γεμάτο. Άλλωστε όταν το ύφασμα είναι άδειο, είναι χαλαρό, διάτρητο και διπλώνεται εύκολα ενώ όταν είναι αρκετά γεμάτο γίνεται πιο σφιχτό και σταθερό. Η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερες λωρίδες μπορείτε να βάλετε και όσο πιο κοντά γίνεται η μία στην άλλη τότε τόσο το καλύτερο. Να έχετε όμως υπ' όψιν ότι όσο περισσότερες λωρίδες τόσες ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας. Όμως να θυμάστε ότι ο λόγος που το κάνετε είναι για προσωπική σας ευχαρίστηση και δεν χρειάζεται να παιδευτείτε πολύ και να καταλήξετε με ματωμένα δάχτυλα. Είτε ξεκινήσετε το γέμισμα από το κέντρο προς τις άκρες, είτε το αντίθετο, είτε σε σειρές, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Σημασία έχει να απολαμβάνετε την διαδικασία. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει κενά γυρίστε το πατάκι από την ανάποδη. Έτσι αν κάπου υπάρχει κενό θα το εντοπίσετε εύκολα. Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην ξεφτίζουν οι άκρες της λινάτσας. Γιατί τότε ο κόπος σας θα πάει χαμένος. Αν βλέπετε ότι ξεφτίζει (πράγμα που είναι πολύ πιθανό λόγω της χαλαρότητας της ύφανσης) τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ράψετε όπως ένα στρίφωμα (2,5εκ. είναι αρκετά).

Έξτρα TIP: Μπορείτε να περάσετε την ανάποδη πλευρά από το πατάκι με μία-δύο στρώσεις κόλλας. Αυτό θα το κάνει αδιάβροχο.

Σχέδια:

Το πιο εύκολο αλλά και αρκετά εντυπωσιακό παράλληλα είναι το εντελώς τυχαίο. Διαλέγετε χρώματα που να ταιριάζουν αρμονικά και αφού κόψετε τις λωρίδες, τα ανακατώνετε και παίρνετε κάθε φορά ένα στην τύχη, χωρίς να κοιτάτε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πιο σκούρο χρώμα στις άκρες ώστε να μοιάζει με περίγραμμα ή να εναλλάσσετε δύο διαφορετικά χρώματα δημιουργώντας ποικίλα εφέ. Όπως κάθετες/οριζόντιες/διαγώνιες ρίγες, κύκλους ή τετράγωνα (ανάλογα το πατάκι) το ένα μέσα στο άλλο, στυλ σκακιέρας, ή και ένας ρόμβος στο κέντρο σαν διαμάντι, που είναι από τα πιο συνηθισμένα σχέδια. Ακόμα και να γράψετε μια λέξη ή ένα αρχικό γράμμα. Και εκτός από τα αφηρημένα σχέδια μπορείτε να κάνετε κάτι συγκεκριμένο αλλά απλό όπως ένα δέντρο ή έναν ήλιο κ.α. Για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα όταν κάνετε σχέδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά είδη υφάσματος για κάθε χρώμα ή έστω διαφορετικά μεγέθη. Έτσι θα κάνετε πιο έντονη τη διαφοροποίηση. Μπορείτε επίσης απλά να παίξετε με τα χρώματα (μια έξυπνη ιδέα είναι και η αναπαράσταση του εδάφους ενός δάσους, σε πρασινοκαφέ ή κοκκινοκαφέ αποχρώσεις)

Υλικά:

Ουσιαστικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος υφάσματος το οποίο μπορεί να περαστεί στη βάση που είναι συνήθως λινάτσα ή καμιά φορά κ καμβάς. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε πλαστικές σακούλες σουπερ-μάρκετ για το πατάκι σας, πράγμα που θα το κάνει βέβαια απόλυτα αδιάβροχο αλλά θα είναι πιο επώδυνο για τα χέρια σας. Ίσως το μοναδικό ύφασμα με το οποίο θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα να είναι το μετάξι μιας και είναι το λεπτεπίλεπτο αλλά και γλιστερό. Μια έξυπνη πρόταση είναι ύφασμα από παλιά μπλουτζήν. Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το δέρμα. Αν έχετε τη δυνατότητα να βρείτε δερμάτινα κουρέλια από λεπτό δέρμα ή δερματίνη, δοκιμάστε αυτήν την επιλογή και δεν θα χάσετε. Μία ερώτηση που δεν έχει απάντηση είναι το πόσο ύφασμα θα χρειαστεί. Επειδή ο καθένας το φτιάχνει ανάλογα με τη δική του κρίση, ο μόνος τρόπος να υπολογίσετε κάπως το πόσο ύφασμα θα χρειαστείτε είναι να φτιάξετε ένα μικρό κομμάτι και να υπολογίσετε με βάση αυτό.

Φροντίδα:

Τα πατάκια αυτά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις καθώς έχουν φτιαχτεί για κακομεταχείριση. Μπορούν εύκολα να πλυθούν στο πλυντήριο. Ίσως μόνο να κινδυνέψουν λιγάκι αν τα στρώνετε μπροστά από τζάκι ή αν βρέχονται συχνά να φροντίζετε να τα απλώσετε να στεγνώσουν για να αποφύγετε την πιθανότητα να μουχλιάσουν.

Καλή υπομονή και καλή επιτυχία!

Σπιτάκι από χαρτοκούτα

http://www.enchantedlearning.com/crafts/box/barn/

Πατρόν για σπιτάκι!

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Πάτρα.....φοιτητούπολη!

Ιδού η πόλη που με σπούδασε, που με κοινωνικοποίησε, που με πέταξε στα βαθιά και που με έμαθε παααααααααααααααρα πολλάααααααα....!

Το Πανεπιστήμιο μας!








Η Πάτρα (αρχαία ελληνικά: Πάτραι) είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας,[1] πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμένας της Πελοποννήσου.
Το ευρύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Πάτρας έχει μόνιμο πληθυσμό 193.843 κατοίκους (απογραφή 2001), ενώ ο Δήμος Πατρέων 171.616 κ. Η (κεντρική) πόλη της Πάτρας έχει 168.530 κ. κατά την τελευταία απογραφή. Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών της ιστορίας της και ειδικότερα στη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα.
Αποκαλείται Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, καθώς είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Δύση. Η πόλη διαθέτει δύο πανεπιστήμια και ένα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και συνδεδεμένα με αυτά ερευνητικά ινστιτούτα, που την καθιστούν επιστημονικό κέντρο με εξαιρετικές επιδόσεις στην τεχνική εκπαίδευση. Η υπερσύγχρονη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το Αντίρριο, ενώνοντας την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα. Επιπλέον, η πόλη καυχιέται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, μεσογειακού τύπου καρναβάλι της, το περίφημο Πατρινό καρναβάλι, τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οποίου είναι τα τεράστια σατιρικά άρματα και οι θεαματικοί χοροί και παρελάσεις. Η τοπική πολιτιστική σκηνή ξεχωρίζει στις θεατρικές και τις πλαστικές τέχνες και τη σύγχρονη αστική λογοτεχνία. Η πόλη της Πάτρας ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2006.
Η Πάτρα βρίσκεται 216 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας στα βορειοδυτικά παράλια της Πελοποννήσου, στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους και βρέχεται από τον Πατραϊκό κόλπο, ο οποίος στην ουσία είναι μια εγκόλπωση του Ιονίου πελάγους. Η περιοχή έχει ευχάριστο μεσογειακό κλίμα με σχετικά δροσερά, αλλά υγρά καλοκαίρια και πολύ ήπιους χειμώνες.


Ο Φάρος


Η γέφυρα Ρίου Αντιρίου!

Πλατεία Γεωργίου



Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Οινόη (Oinoi) το πατρικό μου χωριουδάκι!!!

http://wikimapia.org/#lat=37.8377844&lon=21.5242767&z=16&l=14&m=b

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ 192.340 ΟΙΚΙΣΜΟΙ 220

Βουπρασίας Ηλείας Καποδ.
Βώλακος Ηλείας Καποδ.
Ιαρδάνου Ηλείας Καποδ.
Λάμπειας Ηλείας Καποδ.
Λασιώνος Ηλείας Καποδ.
Πηνείας Ηλείας Καποδ.
Αλιφείρας Ηλείας 2 Καποδ.
Βαρθολομιού Ηλείας 2 Καποδ.
Τα "Βαρθολομιώτικα" πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 13-15 Αυγούστου
Κυλλήνης Ηλείας 2 Καποδ.
Σκιλλουντίας - Σκιλλούντος Ηλείας 2 Καποδ.
Τραγανού Ηλείας 2 Καποδ.
Φιγαλείας Ηλείας 2 Καποδ.
Φολόης Ηλείας 2 Καποδ.
Ωλένης Ηλείας 2 Καποδ.
Αμαλιάδος Ηλείας 1 Καποδ.
Τα "Κοροίβια" προς τιμήν του πρώτου Ολυμπιονίκη Κοροίβου
Ανδραβίδας Ηλείας 1 Καποδ.
Πανηγύρι στις 17 Σεπτεμβρίου και ιππική έκθεση
Ανδριτσαίνης Ηλείας 1 Καποδ.
Πανηγύρι του Αγ. Πνεύματος
Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας 1 Καποδ.
Γαστούνης Ηλείας 1 Καποδ.
Τα "Ανθεστήρια" στις 15-30 Μαϊου, ιπποδρομίες στο τέλος Αυγούστου
Ζαχάρως Ηλείας 1 Καποδ.
Κρεστενών Ηλείας 1 Καποδ.
Λεχαινών Ηλείας 1 Καποδ.
Πύργου Ηλείας 1 Καποδ.
Αγίας Άννης Ηλείας 2
Αγίας Κυριακής Ηλείας 2
Αγίας Μαύρας Ηλείας 2
Αγίας Τριάδος Ηλείας 2
Αγίου Γεωργίου Ηλείας 2
Αγίου Δημητρίου Ηλείας 2
Αγίου Ηλία Ολυμπίας Ηλείας 2
Αγίου Ηλία Πηνηίων Ηλείας 2
Αγίου Ηλία Πύργου Ηλείας 2
Αγίου Ιωάννου Ηλείας 2
Αγίων Αποστόλων Ηλείας 2
Αγνάντων Ηλείας 2
Αγραπηδοχωρίου Ηλείας 2
Αγριδίου Ηλείας 2
Αετορράχης Ηλείας 2
Αλποχωρίου Ηλείας 2
Αλφειούσης Ηλείας 2
Αμπελοκάμπου Ηλείας 2
Αμπελώνος Ηλείας 2
Αμυγδαλεών Ηλείας 2
Ανεμοχωρίου Ηλείας 2
Ανηλίου Ηλείας 2
Ανθώνος Ηλείας 2
Αντρωνίου Ηλείας 2
Αρβανίτη Ηλείας 2
Αρετής Ηλείας 2
Αρήνης Ηλείας 2
Άσπρων Σπιτιών Ηλείας 2
Αστρά Ηλείας 2
Αυγείου Ηλείας 2
Αυγής Ηλείας 2
Αχλαδινής Ηλείας 2
Βαρβασαίνης Ηλείας 2
Βάρδας (Βουπρασίου) Ηλείας 2
Βασιλακίου Ηλείας 2
Βελανιδίου Ηλείας 2
Βουλιαγμένης Ηλείας 2
Βουνάργου Ηλείας 2
Βρεστού Ηλείας 2
Βρίνας Ηλείας 2
Βροχίτσης Ηλείας 2
Βυτιναίικων Ηλείας 2
Γερακίου Ηλείας 2
Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας 2
Γραίκα Ηλείας 2
Γρύλλου Ηλείας 2
Δάφνης Ηλείας 2
Δαφνιωτίσσης Ηλείας 2
Δαφνούλας Ηλείας 2
Δήμητρας Ηλείας 2
Διασέλλων Ηλείας 2
Δούκα Ηλείας 2
Δουναίικων Ηλείας 2
Δραγωγίου Ηλείας 2
Ελαιώνος Ηλείας 2
Επιταλίου Ηλείας 2
Εφύρας Ηλείας 2
Ηλίδος Ηλείας 2
Ηρακλείας Ηλείας 2
Θεισόας Ηλείας 2
Καβάσιλα Ηλείας 2
Κακοβάτου Ηλείας 2
Κακοταρίου Ηλείας 2
Καλιδόνης Ηλείας 2
Καλλιθέας Ηλείας 2
Καλλικώμου Ηλείας 2
Καλυβακίων Ηλείας 2
Καλυβίων Ηλίδος Ηλείας 2
Καλυβίων Μυρτουντίων Ηλείας 2
Καμένης Ηλείας 2
Κάμπου Ηλείας 2
Καπελέτου Ηλείας 2
Καράτουλα Ηλείας 2
Καρδαμά Ηλείας 2
Καρδιακαυτίου Ηλείας 2
Καρυάς Ηλείας 2
Κάστρου Ηλείας 2
Κατακόλου Ηλείας 2
Κατσαρού Ηλείας 2
Κάτω Παναγιάς Ηλείας 2
Κάτω Σαμικού Ηλείας 2
Καυκωνίας Ηλείας 2
Κέντρου Ηλείας 2
Κεραμιδιάς Ηλείας 2
Κλαδέου Ηλείας 2
Κλινδιάς Ηλείας 2
Κολιρίου Ηλείας 2
Κορακοχωρίου Ηλείας 2
Κοροίβου Ηλείας 2
Κορυφής Ηλείας 2
Κοσκινάς Ηλείας 2
Κούμανη Ηλείας 2
Κουμουθέκρα Ηλείας 2
Κουρτεσίου Ηλείας 2
Κουτσοχέρας Ηλείας 2
Κουφοπούλου Ηλείας 2
Κρυόβρυση Ηλείας 2
Κρυονερίου Ολυμπίας Ηλείας 2
Κρυονερίου Ωλένης Ηλείας 2
Κρυονέρου Ηλείας 2
Λαγανά Ηλείας 2
Λάλα Ηλείας 2
Λαμπείας Ηλείας 2
Λανθίου Ηλείας 2
Λασταίικων Ηλείας 2
Λάτα Ηλείας 2
Λατζοϊου Ηλείας 2
Λεβεντοχωρίου Ηλείας 2
Λεπρέου Ηλείας 2
Λευκοχωρίου Ηλείας 2
Λιβαδακίου Ηλείας 2
Λιναριάς Ηλείας 2
Λινισταίνης Ηλείας 2
Λούβρου Ηλείας 2
Λουκά Ηλείας 2
Λυγιάς Ηλείας 2
Μάγειρα Ηλείας 2
Μαγούλας Ηλείας 2
Μαζαρακίου Ηλείας 2
Μακίστου Ηλείας 2
Μακρισίων Ηλείας 2
Μανολάδος Ηλείας 2
Ματεσίου Ηλείας 2
Μάχου Ηλείας 2
Μελίσσης Ηλείας 2
Μηλέας Ηλείας 2
Μηλέων Ηλείας 2
Μίνθης Ηλείας 2
Μιράκας Ηλείας 2
Μουζακίου Ηλείας 2
Μουριάς Ηλείας 2
Μυρσίνης Ηλείας 2
Μυρταίας Ηλείας 2
Μυρωνίων Ηλείας 2
Ν. Φιγαλείας Ηλείας 2
Νεαπόλεως Ηλείας 2
Νέας Μανολάδος Ηλείας 2
Νεμούτας Ηλείας 2
Νεοχωρίου Μυρτουντίων Ηλείας 2
Νεοχωρίου Ολυμπίας Ηλείας 2
Νεράϊδας Ηλείας 2
Νησίου Ηλείας 2
Ξενιών (Καλυβακίων) Ηλείας 2
Ξηροκάμπου Ηλείας 2
Ξηροχωρίου Ηλείας 2
Ξυλοκέρας Ηλείας 2
Οινόης Ηλείας 2 
Ορεινής Ηλείας 2
Παλαιοβαρβασαίνης Ηλείας 2
Παλαιοχωρίου Ηλείας 2
Πελοπίου Ηλείας 2
Περιβολίων Ηλείας 2
Περιστερίου Ηλείας 2
Περσαίνης Ηλείας 2
Πετραλώνων Ηλείας 2
Πεύκης Ηλείας 2
Πευκών Ηλείας 2
Πλατανιάς Ηλείας 2
Πλατάνου Ηλείας 2
Πλουτοχωρίου Ηλείας 2
Πουρναρίου Ηλείας 2
Πρασιδακίου Ηλείας 2
Πρασίνου Ηλείας 2
Ραχών Ηλείας 2
Ροβιάτας Ηλείας 2
Ροβίων Ηλείας 2
Ροδιάς Ηλείας 2
Ροδινών Ηλείας 2
Ρουπακίου Ηλείας 2
Σαβαλίων Ηλείας 2
Σαλμώνης Ηλείας 2
Σαμικού Ηλείας 2
Σέκουλα Ηλείας 2
Σιμοπούλου Ηλείας 2
Σκαφιδιάς Ηλείας 2
Σκλίβας Ηλείας 2
Σκουροχωρίου Ηλείας 2
Σμέρνας Ηλείας 2
Σμίλας Ηλείας 2
Σοπίου Ηλείας 2
Σταφιδοκάμπου Ηλείας 2
Στομίου Ηλείας 2
Στρεφίου Ηλείας 2
Στρουσίου Ηλείας 2
Σχίνων Ηλείας 2
Σωστίου Ηλείας 2
Ταξιαρχών Ηλείας 2 
      Παραδοσιακός Οικισμός
Τρυπητής Ηλείας 2
Τσιπιανών Ηλείας 2
Φαναρίου Ηλείας 2
Φλόκα Ηλείας 2
Φοναϊτίκων Ηλείας 2
Φρίξης Ηλείας 2
Χαβαρίου Ηλείας 2
Χαριάς Ηλείας 2
Χειμαδιού Ηλείας 2
Χελιδονίου Ηλείας 2
Χρυσοχωρίου (Τρυπων) Ηλείας 2 



Δήμος Πηνείας

Ο δήμος Πηνείας με έδρα του το Σιμόπουλο έχει πληθυσμό 5.660 κατοίκους. Στον δήμο περιλαμβάνονται τα δημοτικά διαμερίσματα: Σιμοπούλου, Αγνάντων, Αγραπιδοχωρίου, Ανθώνος, Αυγής, Βελανιδίου, Βουλιαγμένης, Εφύρας, Κάμπου, Λαγανά, Λάττα, Λουκά, Μαζαρακίου, Οινόης, Ροδιάς, Σκλίβα. Πήρε το όνομά του από τον ποταμό Πηνειό. Πρόκειται για δήμο που ανήκει στην ορεινή-ημιορεινή ζώνη της Ηλείας και παρουσιάζει μεγάλο περιβαλλοντολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς στην περιοχή του δήμου δεν έχει αναπτυχθεί βιομηχανική δραστηριότητα και έχει διατηρηθεί η οικολογική ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Δήμου είναι η αναπτυξιακή καθυστέρηση σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό και η ενασχόληση των κατοίκων με παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες.

Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και κατά την επανάσταση του 1821 συναντάμε πάρα πολλές φορές πόλεις, χωριά και οικισμούς της περιοχής της Πηνείας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου μας. Κατ' αρχήν κατά την αρχαιότητα συναντάμε την Οινόη, Εφύρα, Πύλος, μετέπειτα το κάστρο Στάμερον, το κάστρο του Γουλά το Αγραπιδοχώρι την Κλεισούρα και πάρα πολλούς άλλους οικισμούς.

O παραγωγικός ιστός του δήμου βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, όπου κυριαρχούν μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Ο δευτερογενής τομέας παρουσιάζει μικρή συμμετοχή στο τοπικό εισόδημα (ελαιουργικές και λατομικές μονάδες). Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται η βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία.

Ο τουριστικός τομέας και ειδικότερα ο οικοτουρισμός-αγροτουρισμός, μολονότι η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα, βρίσκεται σε εμβρυακό επίπεδο με ελλιπή ξενοδοχειακή υποδομή. Κατά τα άλλα η περιοχή έχει οδικές προσβάσεις καλού επιπέδου εξυπηρέτησης, ενώ στους τομείς της αγροτικής και δασικής οδοποιίας υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες βελτιώνονται σταδιακά στο επίπεδο της δημοτικής οδοποιίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές και δραστηριότητες που να υλοποιούνται στον δήμο, από επαγγελματίες του χώρου στο πλαίσιο της τουριστικής προσφοράς. Αυτός είναι ένας στόχος που θα πρέπει ο δήμος να ικανοποιήσει άμεσα, αξιοποιώντας τα πολιτιστικά και φυσικά διαθέσιμα της περιοχής και δίνοντας εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης στον τοπικό πληθυσμό.

Τα πλούσια φυσικά διαθέσιμα της περιοχής χαρακτηρίζονται από τον υδάτινο πλούτο της λίμνης και του ποταμού Πηνειού όπου προσφέρονται για πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών, ερασιτεχνική αλιεία, αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής.
Ειδικότερα όσον αφορά στα φυσικά και πολιτιστικά διαθέσιμα της περιοχής είναι:
• Η τεχνητή λίμνη του Πηνειού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1967, είναι ένα από τα σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του νομού Ηλείας με μεγάλη οικολογική και οικονομική αξία για τον νομό. Ωστόσο, ως οικότοπος παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητος μέχρι σήμερα.
• Τα παρόχθια δάση της λίμνης, που διατηρούνται ως ένα βαθμό στο τμήμα του Πηνειού και βρίσκονται πριν από το φράγμα, παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον από χλωριδική άποψη. Είναι ένα από τα λίγα παραποτάμια δάση που έχουν διασωθεί στην Πελοπόννησο και προσφέρονται για δράσεις στον οικοτουρισμό.
• Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών η λίμνη του φράγματος έχει μεγάλη οικολογική αξία κατά την περίοδο της μετανάστευσης των πτηνών, λόγω της ευνοϊκής της θέσης και του κλίματος της. Παράλληλα, υπάρχει ένα μικρός σχετικά αριθμός μεταναστευτικών πουλιών (τα περισσότερα είδη προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις) που ξεχειμωνιάζουν στη λίμνη. Αυτό οφείλεται στο ότι η περιοχή λειτουργεί ως τεχνητός υδροβιότοπος και ενδείκνυται η δημιουργία σχετικού παρατηρητηρίου.
• Άλλο σημαντικό φυσικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι το δάσος (δρυοδάσος) της Καπέλης - Φολοής - Πηνείας το οποίο αποτελεί ένα σπάνιο δασικό σύμπλεγμα συνολικής έκτασης 218.260 στρεμμάτων.
• Επίσης, στη λίμνη υπάρχουν κυρίως τέσσερα είδη ψαριών το στροσίδι, η γαϊτάνα, ο κυπρίνος και το χέλι, και υπάρχουν προϋποθέσεις για ενασχόληση των επισκεπτών με το ερασιτεχνικό ψάρεμα.
• Γειτνίαση σε χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως Αρχαία Λασιών, Αρχαία Πόλη Αρμάτωβα, Αρχαία Οινόη, Εφύρα και Κάστρο Σταμερό Χατζή.
• Διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων και παραδοσιακών πανηγυριών.






Άη Θανάσης


 










http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/14456130.jpg
Ήμουν εκεί και τα παιξα...........




Αυτές είναι φωτογραφίες από στιγμιότυπα του χωριού μου παλιά!

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Πως να ξεκινήσω το scrapbooking

  http://craftinspirationbynikoletta.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

Πως να ξεκινήσω το scrapbooking

Βασικά συστατικά κάθε σύνθεσης:
  • Φωτογραφίες
  • Άλμπουμ
  • Χαρτιά scrapbooking αλλά και απλά χαρτιά
  • Διάταξη σελίδας
  • Σχολιασμός
  • Διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα 
Δεν χρειάζεται να είστε καλλιτέχνες για να φτιάξετε μοναδικές σελίδες αναμνήσεων. Θα χρειαστείτε άλμπουμ, χαρτιά (σε διαφορετικά χρώματα, σχέδια και ποιότητες), ψαλίδι, κόλλα, μαρκαδόρους, κι ότι άλλο σας φανεί χρήσιμο π.χ. διαφορετικά χαρτιά, αυτοκόλλητα, κορδέλες, κουμπιά, αλυσίδες, χάντρες, σελίδες περιοδικών, εφημερίδων, συρραπτικό κλπ.

Δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί στο πώς θα φτιάξετε τις σελίδες σας. Ο μόνος κανόνας είναι το γούστο και το μεράκι σας.



Βήμα 1: Οι φωτογραφίες

Πρώτο στάδιο είναι να οργανώσετε τις φωτογραφίες σας, κατά θέμα (π.χ. γενέθλια, σχολείο, διακοπές) ημερομηνίες, στιγμές που αξίζει να θυμηθείτε (π.χ. ταξίδια, γάμοι, βαφτίσεις κλπ). Σκεφθείτε ότι κάθε σελίδα θα πρέπει με τις φωτογραφίες και τα σχόλιά σας (ναι γράφετε κιόλας) να διηγείται μία ιστορία.

Μία καλή ιδέα είναι να βάζετε τις φωτογραφίες ανά κατηγορία σε φακέλους αλληλογραφίας. Γράφετε έξω από το φάκελο το θέμα και την ημερομηνία. Ετσι όταν θα βρείτε χρόνο θα μπορείτε να κάνετε κι από ένα άλμπουμ τη φορά.

Οι περισσότερες σελίδες είναι διπλές. Δηλαδή, όταν θα ανοίξετε το άλμπουμ σας η δεξιά και η αριστερή σελίδα θα είναι δύο τμήματα της ίδιας ιστορίας. Οταν ξεκινάτε να φτιάξετε ένα θέμα, σκεφθείτε αν θα απλώνεται σε 1 ή 2 σελίδες. Θα μπορούσατε να βάλετε τον τίτλο και μία μόνο φωτογραφία στην αριστερή σελίδα και 3-4 ακόμη στη δεξιά σελίδα.

Αυτό βέβαια δεν είναι απαράβατος κανόνας. Ο αριθμός των σελίδων αλλά και το πλήθος των φωτογραφιών είναι θέμα γούστου και μόνο. Ο συνήθης αριθμός είναι 2-4 φωτογραφίες ανά σελίδα. Εχετε στο νου σας ότι αν και σας φαίνεται καλό το να χωρέσετε όλες τις φωτογραφίες σε μία σελίδα, οι σελίδες των άλμπουμ φαίνονται πιο όμορφες όταν δεν είναι πολύ φορτωμένες.

Και βέβαια οι ίδιες οι φωτογραφίες σας θα καθορίσουν το τί θα φτιάξετε. Η λογική του scrapbook είναι να διατηρήσετε τις φωτογραφίες σας, άρα φτιάχνετε σελίδες για να ομορφύνετε τη φωτογραφία σας, δεν φτιάχνετε τη σελίδα και ψάχνετε μετά τη φωτογραφία που θα ταιριάζει. Δουλέψτε με γνώμονα το υλικό που έχετε ήδη στα χέρια σας.

Και βέβαια, αν έχετε πολλές φωτογραφίες, μην διστάσετε να διαλέξετε τις καλύτερες. Δεν είναι ανάγκη να τις χρησιμοποιήσετε όλες. Επιλέξτε τις πιο όμορφες, εκείνες που ταιριάζουν περισσότερο μεταξύ τους ή εκείνες που πραγματικά δίνουν καλύτερα την εικόνα του θέματος που έχετε διαλέξει.
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες μπορούν να μπουν πάλι στο συρτάρι ή σε ένα CD και να κρατηθούν για πάντα.




Βήμα 2: Το Αλμπουμ

Εχετε διαφορετικές επιλογές για τα άλμπουμ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε κάποιο από τα άλμπουμ φωτογραφιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο (αρκετά ακριβά). Το άλμπουμ που θα διαλέξετε πρέπει να έχει μέσα χάρτινα φύλλα στα οποία να μπορείτε να κολλήσετε με κόλλα ή να γράψετε με μαρκαδόρο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα κλασσέρ με κρίκους και διαφανείς θήκες με τρύπες για να βάζετε μέσα εκεί τις σελίδες σας. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης, είναι ότι μπορείτε να προσθέτετε θέματα/σελίδες σε οποιαδήποτε θέση καθώς με τους κρίκους έχετε την ευελιξία αυτή και επίσης ότι δεν δεσμεύεστε από το χρώμα του χαρτιού/φύλλου όπως στο κλασσικό άλμπουμ.
 

Βήμα 3: Το Χαρτί




Αφού διαλέξετε τις φωτογραφίες σας, πρέπει να επιλέξτε τα χαρτιά που θα χρησιμοποιήσετε.

Στα μεγάλα βιβλιοπωλεία θα βρείτε χύμα φύλλα χαρτιού διαφορετικών μεγεθών και ποιοτήτων. Τα χαρτιά ποιότητας canson είναι πολύ καλά και επιπλέον βγαίνουν σε μία τεράστια ποικιλία χρωματικών τόνων. Μπορείτε να αγοράσετε τα μεγάλα φύλλα και να τα κόψετε στις διαστάσεις που θέλετε ή να αγοράσετε ήδη κομμένα χαρτιά σε μέγεθος Α4. Επίσης, τα μπλοκ με χαρτί για χαρτοκοπτική στο σχολείο έχουν περίπου 10 φύλλα Α4 σε διαφορετικά χρώματα. Τα χρώματα στα μπλοκ είναι τα έντονα βασικά (μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο κ.λ.π) άρα πιθανότατα δεν θα σας ταιριάζουν ως βάση, μπορείτε όμως να τα χρησιμοποιήσετε για σχέδια, μπορντούρες και κορνιζάρισμα των φωτογραφιών σας.

Σιγά-σιγά το μάτι σας θα αρχισει να εντοπίζει υλικά στα πιο απίθανα πράγματα. Π.χ. χάρτινες σακούλες από καταστήματα, κουτιά από παπούτσια, εφημερίδες, διαφημιστικά έντυπα. Για παράδειγμα, μου έφεραν ένα δώρο για την κόρη μου. Ηταν σε μία χάρτινη τυρκουάζ σακούλα που είχε επάνω της πανέμορφα λουλουδάκια σε πολλά χρώματα. Την κράτησα. Τα λουλουδάκια που έκοψα από αυτήν, έγιναν η τέλεια διακόσμηση στη σελίδα που έφτιαξα με φωτογραφίες της Πρωτομαγιάς.

Διαλέξτε λοιπόν ένα χαρτί που να ταιριάζει με τις φωτογραφίες σας. Μετά διαλέξτε ένα ακόμη χαρτί που να ταιριάζει στα χρώματα για να κορνιζάρετε τις φωτογραφίες σας. Το «κορνιζάρισμα» μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε απλά να κολλήσετε τη φωτογραφία πάνω στο χαρτί-κορνίζα και να το κόψετε στο μέγεθος που θέλετε. Η μπορείτε να το κόψετε με ψαλίδι ζιγκ-ζαγκ, ή μπορείτε ακόμα να το σκίσετε στις άκρες ή να το ξεφτίσετε . . . αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Ειδικά αν το χαρτί βάση έχει σχέδια και δεν είναι μονόχρωμο, θα είναι καλό να κορνιζάρετε τις φωτογραφίες σας με ένα μονόχρωμο χαρτί ώστε η φωτογραφία να ξεχωρίζει από τη βάση. Ακόμα κι αν η βάση είναι μονόχρωμη, η κορνίζα δείχνει πολύ πιο όμορφη τη φωτογραφία σας.

Οι συνδυασμοί χρωμάτων που θα κάνετε είναι αμέτρητοι. Βασική ιδέα είναι να διαλέξετε ένα χρώμα που είναι κοινό στις φωτογραφίες (π.χ μπλε αν οι φωτογραφίες είναι από θάλασσα, μωβ αν το παιδί σας φοράει ένα μωβ μπλουζάκι, κίτρινο αν έχετε φωτογραφίες του κήπου με κίτρινα λουλούδια). Αυτό θα είναι το βασικό σας χρώμα. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε κι ένα συμπληρωματικό χρώμα ή δύο. Το συμπληρωματικό χρώμα μπορεί να αποτελέσει την κορνίζα των φωτογραφιών σας.

Βήμα 4: Στήστε τη σελίδα σας



Τοποθετήστε τα υλικά σας πάνω στη σελίδα (τίτλος, κείμενα, φωτογραφίες, διακοσμητικά). Πριν τις κολλήσετε, βάλτε τα υλικά σε διαφορετικές θέσεις ώστε να δείτε ποιά διάταξη σας αρέσει περισσότερο.

Το μόνο όριο στη διάταξη είναι η φαντασία σας, υπάρχουν όμως μερικές γενικές ιδέες που βελτιώνουν την εμφάνιση των σελίδων μας. Το κέντρο της σελίδας είναι το πρώτο σημείο που πέφτει το μάτι, αν είναι πολύ άδειο, η σελίδα θα φαίνεται άδεια. Προτιμήστε να συγκεντρώσετε τις φωτογραφίες προς το κέντρο των σελίδων ή βάλτε κάποιο διακοσμητικό σε εκείνο το σημείο. Η χρησιμοποιείστε μπορντούρες, συχνά οι μπορντούρες στην πάνω και κάτω άκρη (ή στα πλαϊνά) μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά.

Βήμα 5: Γράψτε τα κείμενα
Μπορείτε να γράψετε τα σχόλιά σας απευθείας πάνω στη σελίδα, όμως τι γίνεται αν κάνετε κάποιο λάθος; Ολος ο κόπος σας θα πάει χαμένος. Καλύτερα λοιπόν να γράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί και μετά να το κορνιζάρετε και να το κολλήσετε όπως τις φωτογραφίες. Η μπορείτε να γράψετε το κείμενο στον υπολογιστή σας, να το τυπώσετε και να το κολλήσετε. Αυτή η λύση σας δίνει και πολλές επιλογές γραμματοσειρών και χρωμάτων.

Το ίδιο ισχύει και για τους τίτλους. Ειδικά για τους τίτλους, σκεφθείτε και την περίπτωση να κόψετε τυπωμένα γράμματα από περιοδικά για παράδειγμα και να τα κολλήσετε στο χαρτί γράφοντας τον τίτλο σας (σας θυμίζει χειροτεχνία Α’ Δημοτικού;). Η μπορείτε να ζωγραφίσετε μικρά τετραγωνάκια χαρτιού (λουλούδια, πεταλούδες κλπ) και πάνω εκεί να κολλήσετε τα έτοιμα γράμματα. Και μετά όλο μαζί στο χαρτί.

Τελειώσατε! Βάλτε τη σελίδα σας μέσα στην πλαστική θήκη και μετά μέσα στο άλμπουμ σας. Φτιάξατε το πρώτο σας scrapbook και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο σας.







Αναρωτιέστε μήπως γιατί οι scrapbookers ποτέ δεν βαριούνται να μαθαίνουν συνεχώς για καινούργιες συμβουλές;
Είναι απλό! Εξοικονομείς χρήματα, παίρνεις ιδέες και στο τέλος αναρωτιέσαι : '' μα καλά, πως και δεν το είχα σκεφτεί εγώ αυτό;" !!!
Δεν είναι υπέροχα ολα αυτά;
Στις συμβουλές αυτές θα βρούν λύσεις, ιδέες και εύκολες τεχνικές αυτοί που μόλις αποφάσισαν να ξεκινήσουν το scrapbooking αλλά και αυτοί που ήδη εξασκούν το χόμπι.

  • Επιλέξτε μια φωτογραφία που θα είναι το κεντρικό σας σημείο. Μεταχειριστείτε τις άλλες φωτογραφίες ως συμπληρωματικές που θα σας βοηθήσουν να διηγηθήτε το υπόλοιπο της ιστορίας σας. Ξεκινώντας αριστερά προς τα δεξιά, η πάνω-αριστερή γωνία είναι ένα άριστο σημείο για να βάλετε την κεντρική φωτογραφία σας, όταν έχετε επιπλέον διάφορες φωτογραφίες που θέλετε επίσης να χρησιμοποιήσετε στο σχεδιάγραμμά σας.
  •  Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήτε φόντο (mat) για κάθε φωτογραφία στο layout σας, εκτός κι αν επιθυμείτε να ξεχωρίζουν όλες απο το backround. Πάντα όμως να χρησιμοποιήτε φόντο στην κεντρική φώτογραφία
  • Σας τέλειωσαν οι glue dots και θέλετε να στερεώσετε μια κορδέλα; Στερεώστε την στις ακρες με brads.
  • Πώς να απλώσετε την υγρή κόλλα γρήγορα σε μια μεγάλη περιοχή επιφάνειας; Αντί να πετάξετε μια χρησιμοποιημένη τηλεκάρτα χρησιμοποιηστε την ως σπάτουλα! Μπορείτε μετά να την καθαρίσετε και να την επαναχρησιμοποιήσετε.
  • Θέλετε ένα ευδιάκριτο background; Κόψτε ένα κομμάτι χαρτι patterned σε μια μεγάλη καμπυλωτή μορφή και κολλήστε το στο cardstock σας. Δημιουργεί αμέσως οπτικό ενδιαφέρον στο background σας. Αυτο μπορείτε να το πετύχετε είτε σχεδιαζοντας ελεύθερα με το χέρι σας, είτε χρησιμοποιώντας ένα πιάτο, ποτήρι και ο,τι άλλο σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την κυρτή γραμμή.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το οπτικό ενδιαφέρον στο background σας χρησιμοποιώντας punches. Κόψτε με αυτά διάφορα σχήματα και προσθέστε τα στις σελίδες σας.
  • Τυλίξτε κορδέλες γύρω απο την κεντρική σας φωτογραφία για να δώσετε έμφαση
  • Προσθέστε έναν φάκελο στις επιθυμητές σας διαστάσεις στο layout σας για να βάλετε εκεί επιπλέον πληροφορίες και τίτλους που θα γράψετε. Δώστε στο φάκελό σας μια μοναδικό εμφάνιση διακοσμώντας τον όπως θέλετε.
  • Για να προσθέσετε περισσότερο οπτικό ενδιαφέρον στα λουλούδια σας, προσθέστε ένα brad στο κέντρο τους. Και τα brads επίσης μπορούν να σας βοηθήσουν να στερεώσετε κατόπιν το λουλούδι στη σελίδα.
  • Εκτός από τα brads, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουμπί στο κέντρο των λουλουδιών. Μπορείτε επιπλέον να δέσετε έναν φιογκο περνωντας απο τις τρυπουλες των κουμπιών με νήμα λεπτό. 
  • Για τιτλο στο layout σας μπορείτε να κοψετε τα γράμματα απο patterned χαρτια
  •  Δεν έχετε κορδέλα να βάλετε στο layout; Κόψτε μακρόστενες λωρίδες απο χαρτια με μοτίβα και χρησιμοποιήστε αυτά αντί κορδέλας
  • Για να ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες σας χρησιμοποιήστε λευκού χρώματος χαρτί (matting) που θα εξέχει γυρω απο φωτο ή γλυτωστε χρόνο ζητώντας απο τον φωτογράφο να εκτυπωσει τις φωτογραφίες με λευκό περίγραμμα!
  • Θέλετε να εστιάσετε την προσοχή στην κεντρική φωτογραφία;Αντι για matting χρησιμοποιήστε χρωματιστά  photo corners.
  • Θέλετε ένα πιο μοντέρνο ύφος στη σελίδα σας; Αφήστε πολύ κενό χώρο.Αλλα σιγουρευτείτε οτι το κεντρικό σας θέμα είναι εντονο!
  • Επενδύστε σε εργαλεία που θα τα χρησιμοποιείτε συχνα. Ειναι προτιμότερο να ξοδέψετε λιγα παραπάνω λεφτά για πράγματα που σίγουρα θα γίνουν το δεξί σας χέρι, όπως π.χ ενας χαρτοκόπτης!



  • Τυπώστε τον τίτλο σας σε διαφάνεια και κολληστε την πάνω σε μια φωτογραφία
  • Γράψτε την περιγραφή σας σε ένα κομμάτι χαρτί και κολλήστε πάνω του ιδια διάστασης διαφάνεια
  • Σε εναν τίτλο ανακατέψτε γράμματα με διαφορετικές γραμματοσειρες 
  • Θέλετε να τοποθετήσετε το κειμενό σας τέλεια πάνω στο layout σας; Τυπωστε το σε διαφανεια και τοποθετήστε το όπου επιθυμείτε!
  • Χρησιμοποιήστε ύφασμα για φόντο ή κόψτε λωρίδες υφάσματος αντί για κορδέλα
  • Τσαλακώστε το χαρτί πρίν το χρησιμοποιήσετε!
  • Δεν χρειάζεται να αγοράσετε τα  πάντα!!!Πολλοί scrapbookers στην πορεία βρίσκουν τους εαυτούς τους " συλλέκτες scrapbook προμηθειών. Η αλήθεια είναι οτι το χόμπι αυτό είναι εθιστικό και θα θέλετε να αγοράζετε συνεχώς καινούργια υλικά αλλά προσπαθήστε να θέσετε όρια και προυπολογισμούς!Μην ξεχνάτε το λόγο που αποφασίσατε να ξεκινήσετε το χόμπι κι αυτός είναι γιατί θέλατε απλά να περασετε ομορφες στιγμες δημιουργώντας ένα μοναδικό τρόπο για να αναδείξετε τις αναμνήσεις σας . Πάντα να φτιάχνετε λίστα με τα απαραίτητα πριν αποφασίσετε να αγοράσετε τα υλικά σας ή θέστε ενα μηνιαίο προυπολογισμο!
Μπορέιτε να δημιουργήσετε πανέμορφες σελίδες απλά και μόνο με μερικά χαρτια!!! Σκεφτήτε πόσα υλικά αγοράσατε στο παρελθόν απο παρόρμηση και δεν τα χρησιμοποιήσατε ποτέ ή τα χρησιμοποιήσατε για λίγο!
Ενας γενικός κανόνας είναι ο κανόνας του ευρω!Δηλαδη π.χ. αν ενα υλικό κανει 45 ευρω σκεφτείτε αν θα το χρησιμοποιήσετε 45 φορες!!!
  • Για να κόβει καλύτερα το punch μετα απο κάποιες χρήσεις, δοκιμάστε να κόψετε αλουμινόχαρτο. Το κρατάει σε φόρμα!
  • Κερδίστε χρόνο τοποθετοντας στο φόντο σας ( matting) περισσοτερες απο μια φωτογραφια, δημιουργώντας έτσι εφέ πολαροιντ!
  • Παρτε ιδέες για χρωματικούς συνδυασμούς απο σελίδες περιοδικών!
  • Δυσκολευεστε να βαλετε κόλλα σε μικρά κομματια χαρτιου που κόψατε με το punch; Πριν κοψετε με το punch κολληστε στο χαρτι κολλα διπλης οψεως και κατόπιν κοψτε εκεί που βάλατε την ταινιόκολλα.Ξεκολληστε μετα το προστατευτικό χαρτι της ταινιόκολλας και είστε ετοιμοι να κολλησετε!
  • Δεν ξέρετε τι να γράψετε για κείμενο; Αντιγράψτε ένα στίχο, ποίημα, τίτλο απο περιοδικά και ταινίες ή ένα ρητό.
  • Φτιάξτε πλαίσια για τις φωτογραφίες σας με κορδέλες
  • Μια φοβερή ιδέα για τίτλο απο τις διακοπες σας είναι να γραψετε τον τίτλο που θέλετε στην άμμο και μετά να το φωτογραφίσετε! Μετά χρησιμοποιήστε αυτη τη φώτογραφία για τίτλο!
  • Μια πρωτότυπη ιδέα, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πολλές φώτογραφιες σε ενα layout, ειναι να τις τοποθετήσετε σε στυλ κολάζ!
  • Να αποθηκεύετε  τα μελάνια σας ανάποδα αν θέλετε να διαρκέσουν περισσότερο!
  • Αν θέλετε να κατευθύνεται το ματι στον τιτλο σας κοψτε ενα βέλος απο χαρτι με μοτίβο και κολλήστε το εκεί που θέλετε.
  • Αν προτιμάτε το χειρόγραφο κείμενο απο την εκτύπωση στο word αλλα δεν θέλετε να είναι στραβό, χρησιμοποιήστε ένα χάρακα για οδηγό!
  • Αντι να ξοδεύετε συχνά σε ετοιμα υφασμάτινα λουλούδια, φτιάξτε τα δικά σας επενδύοντας σε punches σε σχημα λουλουδιών σε διαφορετικά μεγέθη και κοψτε λουλουδια σε ποικιλία χρωμάτων και χαρτιών. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε στρώσεις ή και μόνα τους.
  • Μια διαφορετική άποψη για το στύλ κειμένου σας είναι να το γράψετε με κάθετη κατευθυνση.
  • Φτιάχνετε ενα layout για το παιδί σας; Αφηστε το να γραψει αυτο το κείμενο!!!
  • Προσθεστε στο layout σας μια λωριδα που θα την βαψετε με λευκή ακρυλική μπογιά και κατόπιν γραψτε εκεί το κειμενό σας ή κολληστε τα ετοιμα γράμματα.
  • Γράψτε σε μια λωρίδα χαρτιού τα ονόματα αυτών που απεικονίζονται στη φωτογραφία, σε διαφιρετικές γραμματοσειρές και μεγέθη και διακοσμήστε τη σελίδα σας!
Απολαυστε το!Μπορει στην αρχή τα έργα σας να μην μοιάζουν συναρπαστικά οπως αυτά που βλεπετε στις ιντερνετικές σας εξορμήσεις χαζευοντας τις gallery , αλλά να θυμάστε οτι το χόμπι αυτό είναι για να περνάτε ευχαριστες στιγμες δημιουργώντας κι όχι να σας προσδίδει παραπάνω αγχος!

Mini Album Φιλία

http://art-makes-me-happy.blogspot.com/2010/03/mini-album.html

Mini Album Φιλία




























                        

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...