Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Τίτλοι τέλους για το δωρεάν βιβλίο σε όλους

Τίτλοι τέλους για το δωρεάν βιβλίο σε όλους
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/12/2010
Αναστάτωση προκάλεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της "Αυγής" για την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, που προμηνύει τίτλους τέλους για το δωρεάν σχολικό βιβλίο. Η Α. Διαμαντοπούλου, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αναμενόταν να δώσει την έγκριση για κατάργηση ενός από τα τελευταία απομεινάρια της δημόσιας εκπαίδευσης, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι τα σχολικά βιβλία θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις της υπουργού δεν στηρίζονται από τις προτεινόμενες αλλαγές, ενώ χθες η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε... απτές αποδείξεις για την επιλογή της κατάργησης και συρρίκνωσης της δωρεάν διανομής βιβλίων σε όλα τα παιδιά, δηλώνοντας ότι τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο για την παροχή βιβλίων από δεύτερο χέρι!
Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων!
'Οπως αποκάλυψε η Α. Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στον "Σκάι", έχει στείλει εγκύκλιο στα σχολεία με την οποία θα κληθούν οι μαθητές να παρουσιάσουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς τα βιβλία τους προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν. Μάλιστα, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, θα διακριθούν εκείνα τα σχολεία και οι μαθητές που τα βιβλία τους θα είναι σε άριστη κατάσταση για να δοθούν στους επόμενους. "Γίνονται όλες οι αναγκαίες τομές και κινήσεις, ώστε να υπάρξει σεβασμός και προς το βιβλίο και προς το δημόσιο χρήμα", δήλωσε η υπουργός Παιδείας επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να περικόψει δραστικά ή και να απαγκιστρωθεί απ' αυτή τη δαπάνη. Για να υπερασπιστεί την επιλογή της περικοπής, η κ. Διαμαντοπούλου έβγαλε από το συρτάρι της μνήμης της θλιβερές εικόνες καψίματος σχολικών βιβλίων για να καταλήξει ότι με το νομοσχέδιο θα κάνει "την καλύτερη και πιο συνετή διαχείριση".

Είναι... γραμμένα

Πάντως, καλό θα ήταν κάποιος από τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους της υπουργού Παιδείας να την πληροφορήσει ότι η επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων είναι αδύνατη, για τον απλούστατο λόγο ότι οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν ασκήσεις πάνω σ' αυτά και άρα -όσο και να τα προσέχουν- τα βιβλία θα είναι αναγκαστικά γραμμένα και ζωγραφισμένα.
Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση διάψευσης του υπουργείου Παιδείας, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: 'Η η υπουργός δεν είχε διαβάσει το ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη στις εφημερίδες ή, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, επιχειρεί να ανασκευάσει για να περιορίσει τις αντιδράσεις. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι η εκδοτική διαδικασία θα συνεχίσει να γίνεται με την ευθύνη του Δημοσίου. Επίσης ότι ο ΟΕΔΒ θα ενταχθεί στον νέο φορέα που θα συσταθεί και θα υποστηρίζει τη σύγχρονη πολιτική για το εκπαιδευτικό υλικό - ψηφιακό και έντυπο. Μετά απ' αυτά χαρακτηρίζει επιεικώς ανυπόστατα και με σκοπό τη σύγχυση και την τρομοκράτηση των οικογενειών και της σχολικής κοινότητας τα δημοσιεύματα της "Αυγής" και του "Ελεύθερου Τύπου".
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα για το νομοσχέδιο, ο Οργανισμός Εκδόσεων δεν εντάσσεται στον νέο φορέα, αλλά καταργείται και τις αρμοδιότητές του αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας.
Δεύτερον, "η εκδοτική διαδικασία" δεν θα γίνεται με την ευθύνη του Δημοσίου, διότι ο νέος φορέας (δηλαδή το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών) θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Με άλλα λόγια, θα λειτουργεί εκτός δημόσιου λογιστικού.


Ούτε του χρόνου τα Χριστούγεννα

Τρίτον, παρά τα λεγόμενα, διόλου δεν διασφαλίζεται "η συνέχιση της τρέχουσας παραγωγικής εκδοτικής διαδικασίας". Αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων μπορεί να καλύψει, με το χαρτί που διαθέτει, μόνο το 50% των βιβλίων της επόμενης σχολικής χρονιάς, δηλώνει ο Μ. Λυκόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων. Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός για προμήθεια χαρτιού κηρύχτηκε άγονος, δεν υπάρχει περίπτωση τα βιβλία να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Θα φτάσουν Χριστούγεννα κι ακόμη δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους. Επιπλέον, δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να είναι έτοιμο το διδακτικό υλικό για την Α' Λυκείου, που από την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσει με νέο πρόγραμμα εγκαινιάζοντας το νέο λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής.

Τελικά γιατί καταργούν τον ΟΕΔΒ;

Τέταρτον, το υπουργείο Παιδείας δεν εξηγεί γιατί αποτελεί βαθιά τομή στα εκπαιδευτικά πράγματα η κατάργηση του ΟΕΔΒ. Αν όλα συνεχιστούν ως έχουν και τα βιβλία συνεχίζουν να διανέμονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές, τότε γιατί καταργείται ο Οργανισμός; Και μάλιστα ένας οργανισμός που ουδέποτε έχει απασχολήσει με σκάνδαλα ή σπατάλες, ένας οργανισμός που έχει πετύχει, με ελάχιστο προσωπικό, να εκδίδει και να αποστέλλει εγκαίρως 1.200 τίτλους βιβλίων, 45 εκ. αντίτυπα, με μέσο κόστος παραγωγής ανά βιβλίο τα 70 ή 80 λεπτά; Όλη αυτή η δραστηριότητα κοστίζει 26 εκ. ευρώ, όσο περίπου και η διαφημιστική καμπάνια για τα έργα του ΕΣΠΑ. Ουδείς ιδιωτικός φορέας μπορεί να πετύχει τέτοιες τιμές και να εγγυηθεί ότι το βιβλίο θα φτάσει στα χέρια των μαθητών. Γιατί καταργείται λοιπόν αυτός ο Οργανισμός για να ανατεθεί "ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων" σε έναν φορέα που δεν έχει καμία τεχνογνωσία;
Τέλος, σε όλο το ενημερωτικό σημείωμα δεν γίνεται ούτε μια φορά αναφορά στην υποχρέωση του κράτους να διανέμει δωρεάν και σε όλα τα παιδιά το διδακτικό υλικό, ψηφιακό και έντυπο. Μην μας πουν ότι το παρέλειψαν επειδή είναι αυτονόητο, διότι τίποτα πλέον δεν είναι αυτονόητο και κυρίως κεκτημένο. Και να είστε σίγουροι ότι πολύ γρήγορα οι γονείς θα φορτωθούν τη δαπάνη και της αγοράς βιβλίων, που δεν θα είναι πλέον στο 1 ευρώ και κάτι...
 http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=590210

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Οι Περιπέτειες του Σάμμυ: Το μυστικό Πέρασμα 3D


Οι Περιπέτειες του Σάμμυ: Το μυστικό Πέρασμα 3D   

Sammy's Adventures: The Secret Passage 3D

Από την πρώτη στιγμή της ζωής του, ο Σάμμυ έρχεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο και πολύ σύντομα ανακαλύπτει ότι η ζωή δεν είναι ένας ωκεανός ηρεμίας και γαλήνης. Πρέπει να μάθει να επιζεί, προκειμένου να καταφέρει να επιστρέψει μια μέρα στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε. 


Που θα την δείτε
:::> ODEON TALOS στην αίθουσα 3-3D,Μετ (17:30 ΕΚΤΟΣ ΣΑΒ.ΚΟΥ (ΣΑΒ/ΚΟ 15:00)), ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΜΙΝΩΟΣ & ΠΕΛΑΣΓΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, Τηλ.:8011160000 begin_of_the_skype_highlighting              8011160000      end_of_the_skype_highlighting ( ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ) - 2106786000 begin_of_the_skype_highlighting              2106786000      end_of_the_skype_highlighting ( ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ ) & ΣΤΟ Ι-TICKET.GR AΠΟ ΤΙΣ 10:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 22:00
:::> ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ cinemas στην αίθουσα 5 (Σάββατο και Κυριακή στις 16:00, στην Αίθουσα 5 σε 3D προβολές ), Λ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 116, ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ, Τηλ.:2810-821400 begin_of_the_skype_highlighting              2810-821400      end_of_the_skype_highlighting / www.texnopolispark.gr

ΕΓΩ, Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ - DESPICABLE ME ελληνική μεταγλώττιση

  


Που θα την δείτε
:::> ODEON TALOS στην αίθουσα 5 (Μετ) (18:00 (ΣΑΒ.ΚΟ & 16:00)), ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΜΙΝΩΟΣ & ΠΕΛΑΣΓΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, Τηλ.:8011160000 begin_of_the_skype_highlighting              8011160000      end_of_the_skype_highlighting ( ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ) - 2106786000 begin_of_the_skype_highlighting              2106786000      end_of_the_skype_highlighting ( ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ ) & ΣΤΟ Ι-TICKET.GR AΠΟ ΤΙΣ 10:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 22:00
:::> ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ cinemas στην αίθουσα 2 (18:30 στην Αίθουσα 2 - Σάββατο και Κυριακή και στις 16:30 - Κυριακή και στις 12:00 το πρωί ), Λ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 116, ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ, Τηλ.:2810-821400 begin_of_the_skype_highlighting              2810-821400      end_of_the_skype_highlighting / www.texnopolispark.gr

Εκδηλώσεις στο Δ. Ηρακλείου για τα Χριστούγεννα

Ο Σύλλογος Φίλων Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ <ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ> διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο παζάρι  με δημιουργίες φτιαγμένες με αγάπη από τα μέλη του συλλόγου.
Συνδυάστε τις  χριστουγεννιάτικες αγορές και τα δώρα σας με την κοινωνική σας προσφορά
Σας περιμένουμε στη Λότζια το Σάββατο 18/12/10 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ

  



Τάνγκο Βραδιές Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς στο Μαρίνα

διεξαγωγή
Ημερ/νίες 23/12/2010 - 23/12/2010 22.00 - 01.00
Τοποθεσία Μαρίνα, Λιμάνι
Λιμάνι Ηρακλείου
Ηράκλειο
Είσοδος
Το ‘Τάνγκο στο Λιμάνι’ δίνει Ανοικτό Ραντεβού για Τάνγκο όλη την περίοδο των Γιορτών με Θέα το Κάστρο του Κούλε!

Χριστουγεννιάτικη Μιλόγκα !
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Τελευταία Μιλόγκα της Χρονιάς!
Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοχρονιάτικη Μιλόγκα με Βασιλόπιτα και τάνγκο-Δώρα!
Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Κάθε Πέμπτη, στο ίδιο μέρος, στο Μαρίνα, στο Ενετικό Λιμάνι, και την ίδια ώρα, 22.00 - 01.00.
Στο ρόλο του DJ ο Sven Piehl, Διπλ. Δάσκαλος Τάνγκο.
Στην Ιστοσελίδα www.cretetango.com θα βρείτε Φωτογραφίες και Βίντεο από τις Μιλόγκες και τα Τρέχοντα Νέα για τις Τάνγκο-Δράσεις του ‘Τάνγκο στο Λιμάνι’.
  

Χριστουγεννιάτικο παζάρι του συλλόγου 'ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ'

διεξαγωγή
Ημερ/νίες 22/12/2010 - 22/12/2010 10πμ έως 9μμ
Τοποθεσία Δημαρχείο Ηρακλείου - Λότζια
Αγίου Τίτου 1
Ηράκλειο
Είσοδος
Χριστουγεννιάτικο παζάρι του συλλόγου "ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ" στο αίθριο της Λότζια την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010 τις ώρες από 10πμ έως 9μμ.






Πρωτοχρονιάτικο εορταστικό πρόγραμμα & Κοπή Βασιλόπιτας

διεξαγωγή
Ημερ/νίες 01/01/2011 - 01/01/2011 11:00
Τοποθεσία Δημαρχείο Ηρακλείου - Λότζια
Αγίου Τίτου 1
Ηράκλειο
Είσοδος
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011-ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΑΙΘΟΥΣΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Ώρα: 11.00
Πρωτοχρονιάτικο εορταστικό πρόγραμμα με το Κουϊντέτο Εγχόρδων του Δήμου Ηρακλείου.
Κοπή Βασιλόπιτας, Ευχές Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Αρχών της Πόλης και Δημοτών.


Υποδοχή του Νέου Έτους 2011 με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

διεξαγωγή
Ημερ/νίες 31/12/2010 - 31/12/2010 19:30
Τοποθεσία Πλατεία Ελευθερίας

Ηράκλειο
Είσοδος
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ -ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Ώρα έναρξης: 19:30

Χοροί και τραγούδια της Κρήτης με τον:
α) Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής
β) και την Παγκρήτια Ένωση Χοροδιδασκάλων
Ώρα: 21:00

γ) Λαϊκή Ορχήστρα του Γιάννη Λυδάκη
Διεύθυνση ορχήστρας: Χάρης Βενέρης
Ώρα 23:30
Φιλαρμονική του Δήμου
Ώρα:23:55
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Δήμαρχου
Ώρα: 00:01
Υποδοχή του Νέου Έτους 2011 με πλούσιο πρόγραμμα πυροτεχνημάτων

«Σ’ αυτό το σπίτι πούρθαμε πέτρα να μην ραΐσει..» - Παραδοσιακά Κάλαντα και παραμύθια

διεξαγωγή
Ημερ/νίες 29/12/2010 - 29/12/2010 20:30
Τοποθεσία Βασιλική Αγίου Μάρκου

Ηράκλειο
Είσοδος
«Σ’ αυτό το σπίτι πούρθαμε πέτρα να μην ραΐσει..»
Παραδοσιακά Κάλαντα και παραμύθια του 12ημέρου από την Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος»
Διεύθυνση Χορωδίας και ορχήστρας : Εύα Κουτσογιαννάκη
Αφήγηση: Γιώτα Φωτοπούλου
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ώρα έναρξης : 20:30

Η Γέννηση του Χριστού μας

ΤΑ 88 ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ

Ενα παράξενο και σπάνιο βιβλίο που το διαβάζεις ξανά και ξανά και κάθε φορά σου λέει μια άλλη ιστορία. Στο βιβλίο αυτό, εσύ αποφασίζεις τι θα γίνει σε όλα τα κρίσιμα σημεία, εσύ αποφασίζεις πως συνεχίζεται και πως τελειώνει η ιστορία. Εσύ θα αποφασίσεις δηλαδή αν θα μπει η 'Εμμα στο καφανείο με τους μάγους, αν το ελεφαντάκι θα χοροπηδήσει στο κρεβάτι του δήμαρχου ή αν θα συναχωθούν τα λιοντάρια της θείας Χαρίκλειας. Εσύ αποφασίζεις που θα ταξιδέψει το αερόστατο, πόσα ντολμαδάκια θα μαγειρέψει ο μάγειρας της Ντολμανδίας και αν ο δράκος θα μάθει να παίζει πιάνο ή όχι. Καμιά φορά, για να βρεις τη σελίδα με τη συνέχεια που προτιμάς, πρέπει να λύσεις ένα αίνιγμα ή να απαντήσεις σε κάποια εύκολη ή δύσκολη ερώτηση. Κι' αν δε σ' αρέσει το τέλος της περιπέτειας που προτίμησες, μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο από την αρχή και ξανά και ξανά όσες φορές θέλεις. Κάθε φορά το βιβλίο θα σου λέει μια άλλη ιστορία!
 

Εὐγένιος Τριβιζᾶς - Ἕνα δέντρο, μιὰ φορά

Εὐγένιος Τριβιζᾶς - Ἕνα δέντρο, μιὰ φορά

 

Διήγημα, δημοσιεύθηκε στὴν ἐφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Ἰούλιος 2007
(μετὰ τὶς μεγάλες πυρκαϊὲς σὲ Πάρθνηθα καὶ Ὑμηττό)

Τὸ δέντρο

Σ᾿ ἕνα ἄχαρο πεζοδρόμιο μιᾶς πολύβουης πολιτείας ἦταν κάποτε ἕνα ἄσχημο παραμελημένο δέντρο. Κανεὶς δὲν τὸ πρόσεχε. Κανεὶς δὲν τὸ φρόντιζε. Κανεὶς δὲν τοῦ ἔδινε τὴν παραμικρὴ σημασία. Τὰ φύλλα του εἶχαν μαραζώσει, εἶχαν πέσει ἀπὸ καιρὸ κι εἶχε ἀπομείνει γυμνό, σκονισμένο καὶ καχεκτικό.
Ποτὲ δὲν εἶχε γνωρίσει τοῦ δάσους τὴ δροσιά. Δὲν εἶχαν κελαηδήσει ποτὲ στὰ φύλλα του πουλιά, μὲ δυσκολία νὰ τὸ ἄγγιζε ποῦ καὶ ποῦ κάποια πονετικὴ ἡλιαχτίδα ποὺ γλιστροῦσε στὰ κρυφὰ ἀνάμεσα στὶς μουντὲς καὶ ἄχαρες πολυκατοικίες ποὺ τὸ περιστοίχιζαν.
Οἱ περαστικοὶ διάβαιναν δίπλα του μὲ ἀδιαφορία, βλοσυροὶ καὶ βιαστικοί, χωρὶς νὰ τοῦ δίνουν καθόλου σημασία, μερικοὶ μάλιστα πετοῦσαν ἀποτσίγαρα, φλούδια ἀπὸ κάστανα καὶ λερωμένα χαρτομάντηλα κι ἄλλοι φτύνανε στὸ χωμάτινο τετραγωνάκι γύρω ἀπὸ τὴ ρίζα του.
Καὶ σὰ νὰ μὴν ἔφταναν ὅλα αὐτά, κατάλαβε ἀπὸ κάτι μηχανικοὺς μὲ σκοῦρες καμπαρντίνες καὶ κρεμαστὰ μουστάκια, ποὺ ἔσκυβαν καὶ μουρμούριζαν κι ὅλο μετροῦσαν σκυθρωποί, ὅτι θὰ πλάταιναν τὸ δρόμο πλάι του. Κι ἂν συνέβαινε αὐτό, τί τύχη τὸ περίμενε; Θὰ τὸ πελέκιζαν, θὰ τὸ ξερίζωναν; Θὰ τὸ πετοῦσαν μήπως στὰ σκουπίδια;
Ἐκεῖνο τὸ χριστουγεννιάτικο δειλινὸ τὸ δέντρο αἰσθανόταν πιὸ παραμελημένο, πιὸ παραπονεμένο ἀπὸ ποτέ. Στὰ ὁλόφωτα παράθυρα γύρω του διέκρινε ἀνάμεσα ἀπὸ τὶς κουρτίνες χριστουγεννιάτικα ἔλατα, ποὺ χαρωπὰ παιδιὰ τὰ στόλιζαν μὲ κόκκινα κεριά, καμπανοῦλες, ἀγγελούδια, ἀσημένια πέταλα καὶ γιορτινὲς γιρλάντες καὶ ζήλευε. Ζήλευε πολύ. Πόσο θὰ ἤθελε νὰ εἶναι ἔτσι κι αὐτό. Χριστουγεννιάτικο ἔλατο στὴ θαλπωρὴ ἑνὸς σπιτιοῦ. Νὰ τὸ φροντίζουν, νὰ τὸ στολίζουν, νὰ τὸ καμαρώνουν...

Τὸ παιδί

Ἦταν κι ἕνα παιδί. Τὶς μέρες ἔκανε δουλειὲς τοῦ ποδαριοῦ. Τὰ βράδια κοιμόταν στὸ πάτωμα ἑνὸς κρύου πλυσταριοῦ στὴν αὐλὴ ἑνὸς ἐγκαταλελειμμένου κτιρίου μὲ ἑτοιμόρροπα μπαλκόνια. Κανεὶς δὲν τὸ πρόσεχε. Κανεὶς δὲν τὸ φρόντιζε. Κανεὶς δὲν τοῦ ἔδινε τὴν παραμικρὴ σημασία. Τὰ μάγουλά του εἶχαν χλωμιάσει, τὰ χέρια του εἶχαν ροζιάσει, τὰ μάτια του εἶχαν γεμίσει θλίψη.
Ποτὲ δὲν εἶχε γνωρίσει τὴ ζεστασιὰ μιᾶς ἀγκαλιᾶς, τὴ θαλπωρὴ ἑνὸς ἀληθινοῦ σπιτιοῦ.
Ἐκεῖνο τὸ κρύο χριστουγεννιάτικο βράδυ τὸ ἀγόρι αἰσθανόταν πιὸ παραμελημένο, πιὸ παραπονεμένο ἀπὸ ποτέ, γιατί εἶχε μάθει ὅτι μετὰ τὶς γιορτὲς θὰ κατεδάφιζαν τὸ μιζεροκτίριο μὲ τὸ πλυσταριὸ καὶ δὲν θά ῾χε ποῦ νὰ μείνει.
Τυλιγμένο στὸ τριμμένο του παλτό, κοιτοῦσε ἀπ᾿ τὰ φωτισμένα παράθυρα τὰ λαμπερὰ σαλόνια μὲ τὰ γκὶ καὶ τὰ μπαλόνια, τὶς φρουτιέρες μὲ τὰ ρόδια καὶ τὰ χρυσωμένα κουκουνάρια, ἔβλεπε γελαστὰ ἀγόρια καὶ κορίτσια νὰ κρεμοῦν στὰ χριστουγεννιάτικα δέντρα πλουμίδια ἀστραφτερὰ καὶ ζήλευε. Ζήλευε πολύ, πόσο θά ῾θελε νὰ στόλιζε κι αὐτὸ ἕνα ἔλατο σὲ κάποιου τζακιοῦ τὸ ἀντιφέγγισμα, μὲ τὰ δῶρα ὑποσχέσεις μαγικὲς ὁλόγυρά του...
Πῶς τό ῾φερε ἡ τύχη ἔτσι κι ἐκεῖνο τὸ χριστουγεννιάτικο βράδυ καὶ συναντήθηκαν κάποια στιγμὴ τὸ δέντρο ἐκεῖνο κι ἐκεῖνο τὸ παιδί...

H συνάντηση

Ἐκεῖνο τὸ δειλινὸ τὸ παιδὶ γυρνοῦσε ἄσκοπα στοὺς δρόμους τῆς πολύβουης πολιτείας. Κάθε τόσο σταματοῦσε σὲ κάποια βιτρίνα. Κόλλαγε τὴ μύτη του στὸ τζάμι καὶ κοιτοῦσε μὲ μάτια ἐκστατικὰ ὅλα ἐκεῖνα τὰ λαχταριστά, σὲ μιὰ βιτρίνα λόφοι ἀπὸ μελομακάρονα, κουραμπιέδες καὶ πολύχρωμα τρενάκια φορτωμένα μὲ σοκολατάκια, σὲ μιὰ ἄλλη ζαχαρένιοι Ἁγιο-Βασίληδες μὲ μύτες ἀπὸ κερασάκια καὶ μία παραμυθένια πριγκίπισσα ἀπὸ πορσελάνη νὰ κοιτάζει ἀπὸ τὸ ἁψιδωτὸ παράθυρο ἑνὸς φιλντισένιου κάστρου καὶ λίγο παρακάτω, σὲ μιὰ ἄλλη βιτρίνα, μιὰ ὀνειρεμένη τρόικα μὲ ἕναν πρόσχαρο ἁμαξά, μολυβένια στρατιωτάκια μὲ κόκκινες στολὲς καβάλα σὲ ἄλογα πιτσιλωτὰ νὰ καλπάζουν στοιχισμένα στὴ σειρὰ καὶ στὸ βάθος ἕνα ὀπάλινο παλάτι σὲ μία χιονισμένη στέπα.
Ἔτσι ὅπως περπατοῦσε μὲ τὰ μάτια στραμμένα στὶς καταστόλιστες βιτρίνες, ἔπεσε ἄθελά του πάνω σ᾿ ἕναν περαστικὸ μὲ καμηλὸ παλτὸ καὶ γκρενὰ κασκὸλ ποὺ γύριζε στὸ σπίτι του φορτωμένος μὲ σακοῦλες καὶ πακέτα ποὺ φύγανε ἀπὸ τὰ χέρια του, σκόρπισαν στὸ δρόμο ἐδῶ καὶ κεῖ. Τὸ παιδὶ ἔχασε τὴν ἰσορροπία του, γλίστρησε, τὸ κεφάλι του χτύπησε μὲ φόρα στὸ πεζοδρόμιο, ἔνιωσε μία σκοτοδίνη. Ὁ περαστικός τοῦ ῾βαλε ὀργισμένος τὶς φωνές, τὸ κατσάδιασε γιὰ τὰ καλά.
Τὸ ἀλητάκι σηκώθηκε, τό ῾βαλε στὰ πόδια, κατηφόρισε παραπατώντας ἕνα σοκάκι μὲ μία ὑπαίθρια ἀγορά, ἔστριψε ἕνα δυὸ στενὰ καὶ βρέθηκε στὸ δρόμο μὲ τὸ παραμελημένο δέντρο. Σταμάτησε λαχανιασμένο νὰ πάρει ἀνάσα, ἀπὸ τὰ φωτισμένα παράθυρα, τὰ χνωτισμένα, ἀχνοφαίνονταν τὰ γιορτινὰ σαλόνια μὲ τὰ ἔλατα τὰ στολισμένα.
- Ὄμορφα δὲν εἶναι; Ἀκούει τότε μιὰ φωνή.
Ἦταν τὸ δέντρο τοῦ δρόμου.
- Πολύ. Ἀποκρίθηκε τὸ παιδί, χωρὶς νὰ παραξενευτεῖ καθόλου ποὺ ἕνα δέντρο μιλοῦσε, τοῦ ἄρεσε νὰ τοῦ μιλάει κάποιος χωρὶς νὰ τὸ σπρώχνει, χωρὶς νὰ τὸ κατσαδιάζει, χωρὶς νὰ τὸ ἀποπαίρνει.
- Στόλισέ με! - ψιθύρισε τὸ δέντρο - Στόλισέ με καὶ ἐμένα ἔτσι!
- Μακάρι νὰ μποροῦσα! Πικρογέλασε τὸ παιδί.
- Προσπάθησε, σὲ παρακαλῶ. Ἴσως αὐτά, ξέρεις, νά ῾ναι τὰ στερνά μου Χριστούγεννα, νὰ μὴν δῶ ἄλλα.
- Γιατί τὸ λὲς αὐτό;
- Ἄκουσα ὅτι θὰ πλατύνουν τὸ δρόμο, πελέκι ἢ ξεριζωμὸς μὲ περιμένει, ἕνα ἀπὸ τὰ δυό... Δὲν εἶμαι σίγουρο ἀκόμα.
Τὸ παιδὶ σκέφτηκε ὅτι θὰ κατεδάφιζαν τὸ ἑτοιμόρροπο κτίριο μὲ τὸ ξεχαρβαλωμένο πλυσταριό, τὸ καταφύγιό του. Σὲ λίγο δὲν θά ῾χε οὔτε ῾κεῖνο ποῦ νὰ μείνει. Σὲ κάποιο χαρτόκουτο ἴσως;
- Στόλισέ με! Παρακάλεσε ἄλλη μιὰ φορὰ τὸ δέντρο. Τὸ παιδὶ κοίταξε ὁλόγυρά του.
- Μὲ τί; Ἀπόρησε.
- Ὅ,τι νά ῾ναι... κάτι θὰ βρεῖς ἐσύ!! Δὲν μπορεῖ.
- Καλά... Ἀφοῦ τὸ θέλεις τόσο πολύ, κάτι θὰ βρῶ νὰ σὲ στολίσω...
Συμφώνησε τὸ παιδὶ κι ἄρχισε νὰ ψάχνει.

Τὰ στολίδια

Ἐκείνη τὴ στιγμή, λὲς καὶ κάτι ψυχανεμίστηκε ὁ οὐρανός, ἔπιασε νὰ χιονίζει, τὸ χιόνι ἔπεφτε πυκνό... Χάδι ἁπαλὸ σκέπαζε ἀνάλαφρα μὲ πάλλευκες νιφάδες στὰ ὁλόγυμνα κλωνιὰ τοῦ παραμελημένου δέντρου.
Πῆρε τότε τὸ μάτι τοῦ παιδιοῦ κάτι νὰ ἀστράφτει λίγο παραπέρα. Μιὰ παρέα πλουσιόπαιδα, ποὺ εἶχαν περάσει ἀπὸ τὸ δρόμο λίγο νωρίτερα, εἶχαν πετάξει χρωματιστὰ χρυσόχαρτα ἀπὸ τὶς καραμέλες ποὺ ἔτρωγαν μὲ λαιμαργία τὴ μία μετὰ τὴν ἄλλη. Τὸ ἀγόρι μάζεψε ἕνα ἕνα τὰ πεταμένα χρυσόχαρτα, τὰ μάλαξε μὲ τὰ δάχτυλά του καὶ ἔπλασε ἀστραφτερὲς πράσινες μπλὲ καὶ βυσσινόχρωμες μπαλίτσες, μετὰ ξήλωσε τὰ κουμπιὰ τοῦ φθαρμένου παλτοῦ καὶ μὲ τὶς κλωστὲς κρέμασε τὶς φανταχτερὲς μπαλίτσες στὰ χιονοσκέπαστα κλωνιὰ τοῦ δέντρου.
- Εὐχαριστῶ! Εἶπε τὸ δέντρο, ἀνατριχιάζοντας ἀπ᾿ τὴ χαρά του.
- Μὲ τί ἄλλο ἄραγε νὰ τὸ στολίσω; Μονολόγησε τὸ παιδί.
Λὲς κι εἶχε ἀκούσει τὰ λόγια του, μιὰ νοικοκυρὰ τρεῖς δρόμους παρακάτω ἄδειασε μὲ φόρα ἀπ᾿ τὸ παράθυρο μιᾶς κουζίνας μία λεκάνη μὲ σαπουνάδα σὲ μία πλακόστρωτη αὐλή. Ὁ ἄνεμος πῆρε ἕνα πανάλαφρο σύννεφο ἀπὸ σαπουνόφουσκες καὶ τὶς ταξίδεψε παιχνιδίζοντας μαζί τους, τὸ ἀγόρι τὶς εἶδε νὰ πλησιάζουν στραφταλίζοντας στὸ φεγγαρόφωτο, τὶς κοίταξε μὲ τέτοια λαχτάρα ποὺ ἐκεῖνες, λὲς καὶ κατάλαβαν τὴν ἐπιθυμία του, ἄφησαν τὸν ἄνεμο νὰ τὶς φέρει ἕνα - δυὸ γύρους καὶ νὰ τὶς κρεμάσει στὰ κλωνιὰ τοῦ δέντρου.
- Ὅσο πάω κι ὀμορφαίνω! Καμάρωσε τὸ δέντρο.
- Σίγουρα ὀμορφαίνεις! Συμφώνησε τὸ ἀγόρι σφίγγοντας γύρω του τὸ παλτὸ γιατὶ ἔκανε πολύ, πάρα πολὺ κρύο...
- Κοίτα! Ἔρχονται!
Ἕνα φωτεινὸ σύννεφο πλησίαζε τρεμοπαίζοντας στὸ σκοτάδι.
- Ἐλᾶτε! Τὶς κάλεσε μὲ τὸ βλέμμα τὸ παιδί.
Καὶ οἱ πυγολαμπίδες, λάμψεις ἀλλόκοσμες, τρεμοσβήνοντας ὀνειρικά, κάθισαν νεραϊδένιες γιρλάντες στὰ κλωνιὰ τοῦ δέντρου.
Τὸ κρύο γινόταν ὅσο πήγαινε πιὸ τσουχτερό. Τὸ χιόνι ἔπεφτε ὁλοένα πιὸ πυκνό. Τὸ ἀγόρι σήκωσε τὰ μάτια του στὸν οὐρανὸ καὶ τότε τὸ εἶδε! Εἶδε τὸ πεφταστέρι κι ἐκεῖνο, λὲς καὶ συνάντησε τὸ βλέμμα του, διέγραψε στὸ σκοτάδι μία φαντασμαγορικὴ χρυσαφένια τροχιὰ καὶ ἀκούμπησε ἀπαλὰ στὴν κορφὴ τοῦ δέντρου.
Καὶ ἦταν τώρα πράγματι ὄμορφο τὸ δέντρο λουσμένο στὸ φεγγαρόφωτο μὲ τὰ χρυσαφένια μπαλάκια νὰ στραφταλίζουν, τὶς σαπουνόφουσκες νὰ σιγοτρέμουν, τὶς πυγολαμπίδες νὰ ἀναβοσβήνουν κέντημα δαντελένιο στὰ χιονισμένα τοῦ κλωνιὰ καὶ τὸ πεφταστέρι ν᾿ ἀνασαίνει χρυσαφένιο φῶς στὴν κορφή του.
- M᾿ ἔκανες τόσο, μὰ τόσο ὄμορφο - εἶπε τὸ δέντρο στὸ παιδὶ - Σ᾿ εὐχαριστῶ πολύ. Σ᾿ εὐχαριστῶ ἀληθινά... Πόσο θά ῾θελα νὰ μποροῦσα νὰ σοῦ χάριζα κι ἐγὼ ἕνα δῶρο...
- Μπορεῖς! Ἀποκρίθηκε τὸ παιδὶ χουχουλίζοντας τὰ χέρια - Ἄσε με, σὲ παρακαλῶ, νὰ καθίσω στὴ ρίζα σου γιὰ λίγο. Νιώθω τόσο, μὰ τόσο κουρασμένο, πονάω... καὶ δὲν ἔχω ποῦ νὰ πάω...
- Ἀμέ! Ἔλα, κάθισε. Κάθισε στὴ ρίζα μου ὅσο θέλεις. Εἶπε τὸ δέντρο.
- Καὶ νὰ δεῖς... Θὰ κάνω ἐγὼ μία εὐχὴ γιὰ σένα.
Τὸ παιδὶ σήκωσε τὸ γιακᾶ, τυλίχτηκε στὸ παλιό του πανωφόρι, κάθισε στὸ χιονοσκέπαστο πεζοδρόμιο, ἀγκάλιασε τὸ κορμὶ τοῦ δέντρου καὶ σφίχτηκε ὅσο μποροῦσε πιὸ κοντά του.

Τὸ ταξίδι

Τὸ χιόνι ἔπεφτε γύρω του. Πάνω του πυκνό. Ὅλο του τὸ σῶμα ἔτρεμε, τὰ χέρια του εἶχαν μουδιάσει, τὰ δόντια του χτυποῦσαν. Ἔκλεισε τὰ μάτια γιὰ νὰ τὰ προστατέψει ἀπὸ τὶς ριπὲς τοῦ χιονιοῦ, ὅταν ξαφνικὰ - τί παράξενο - ἄκουσε ἐκεῖνον τὸν ἦχο... Τὸν ἦχο τὸν χαρμόσυνο! Κουδουνάκια τρόικας! Ἕνα μαστίγιο ἀκούστηκε νὰ κροταλίζει, ἄλογα νὰ καλπάζουν ρυθμικά.
Ἄνοιξε τὰ μάτια. Ἀπίστευτο! Στὰ μελανιασμένα χείλη του ἄνθισε ἕνα χαμόγελο. Ἀπὸ βάθος τοῦ δρόμου, θαμπὰ στὴν ἀρχή, ἀλλὰ ὅλο καὶ πιὸ ξεκάθαρα, τὴν εἶδε. Εἶδε τὴν παραμυθένια τρόικα μὲ τὰ ἀσημένια κουδουνάκια νὰ πλησιάζει φορτωμένη δῶρα διαλεχτά. Τὴν ὁδηγοῦσε ἕνας ροδομάγουλος ἁμαξᾶς μὲ γούνινο σκοῦφο, κόκκινη μύτη καὶ πυκνὴ κυματιστὴ γενειάδα. Πίσω ἀπὸ τὴν τρόικα κάλπαζαν στρατιῶτες μὲ πορφυρὲς στολές, καβάλα σὲ περήφανα ἄλογα στολισμένα μὲ χρυσαφένιες φοῦντες...
Παραξενεύτηκε τὸ παιδί. Πῶς βρέθηκε ἐδῶ αὐτὴ ἡ τρόικα φορτωμένη τόσα δῶρα; Καὶ οἱ καβαλάρηδες; Κάπου τοὺς ἤξερε. Κάπου τοὺς εἶχε ξαναδεῖ!
Ἡ τρόικα σταμάτησε μπροστά του, τὰ ἄλογα χρεμέτισαν, ὁ ἁμαξὰς χαμογέλασε, ἀπὸ τὸ παράθυρο τῆς ἅμαξας πρόβαλε τὸ πρόσωπο τῆς πριγκιποπούλας.
- Τί ὄμορφο δέντρο! - Χαμογέλασε - Ποιὸς νὰ τὸ στόλισε ἄραγε;
- Ἐγώ! Ἀποκρίθηκε τὸ παιδί.
- Ἀλήθεια;
- Ναί.
- Ἔλα μαζί μου τότε. Ἔλα νὰ στολίσεις ἔτσι ὄμορφα καὶ τὸ ἔλατο τοῦ βασιλιᾶ, νὰ ζήσεις στὸ παλάτι μας παντοτινά.
- Δὲν πάω πουθενὰ χωρὶς τὸ δέντρο μου! Ἀπάντησε τὸ ἀγόρι.
Ἡ πριγκιποπούλα ἔδωσε τότε ἐντολὴ καὶ οἱ στρατιῶτες τοῦ βασιλιὰ ἔσκαψαν βαθιά, πήρανε τὸ δέντρο μαζὶ μὲ τὶς ρίζες του καὶ τὸ φύτεψαν σὲ μία πορσελάνινη γλάστρα, μετὰ τὸ φόρτωσαν στὴν τρόικα.
Γελώντας πρόσχαρα, ὁ ἁμαξᾶς ἅπλωσε τὸ χέρι του, βοήθησε τὸ παιδὶ νὰ ἀνέβει στὴν ἅμαξα νὰ κάτσει πλάι του, τὰ ἄλογα στράφηκαν, τὸν κοίταξαν μὲ τὰ μεγάλα τους μάτια καὶ ρουθούνισαν ἀνυπόμονα.
Ὅλα τὰ κτίρια, ὅλα τὰ φανάρια, ὅλες οἱ βιτρίνες, τὰ πάντα, εἶχαν τώρα ἐξαφανιστεῖ. Μπροστά τους ἀνοιγόταν μία ἀπέραντη στέπα κι ἐκεῖ στὸ βάθος μέσα ἀπὸ τὰ διάφανα πέπλα τοῦ χιονιοῦ ἀχνοφαίνονταν μαγευτικοὶ οἱ μεγαλόπρεποι τροῦλοι κι οἱ ἁψιδωτὲς πύλες τοῦ ὀπάλινου παλατιοῦ!
Ὁ ροδομάγουλος ἁμαξᾶς τράβηξε τὰ γκέμια. Κροτάλισε τὸ μαστίγιο, τὰ ἄλογα χύθηκαν χλιμιντρίζοντας μπροστά, καλπάζοντας ὅλο καὶ πιὸ γοργά... λὲς κι εἴχανε φτερά... Σὲ λίγο ἡ τρόικα κι ἡ ἀκολουθία της εἶχαν χαθεῖ στὸ βάθος τῆς χιονισμένης στέπας.
Τὸ χιόνι ποὺ συνέχισε ὁλοένα πιὸ πυκνὸ τὸ σιωπηλὸ χορό του ἔσβησε σχεδὸν ἀμέσως τὰ ἴχνη ἀπὸ τὶς ρόδες καὶ τὰ πέταλα τῶν ἀλόγων..
Λένε οἱ παλιοί...
Λένε οἱ παλιοὶ ὅτι τὸ πεζοδρόμιο ἐκεῖνο ἦταν κάποτε κάπως πιὸ φαρδύ, ὅτι φύτρωνε κάποτε κάποιο δέντρο ἐκεῖ.
Διηγοῦνται ἐπίσης οἱ παλιοὶ ὅτι ἕνα χριστουγεννιάτικο πρωὶ βρῆκαν στὴ ρίζα τοῦ δέντρου ξεπαγιασμένο ἕνα παιδὶ σκεπασμένο ἀπὸ τὸ χιόνι, τυλιγμένο σ᾿ ἕνα τριμμένο παλτὸ χωρὶς κουμπιά, μὲ ἕνα γαλήνιο χαμόγελο, ἕνα χαμόγελο εὐτυχίας ζωγραφισμένο στὸ πρόσωπό του.
Λένε ἀκόμα ὅτι ἀπὸ τότε κάθε παραμονὴ Χριστουγέννων, γύρω στὰ μεσάνυχτα, κάτι παράξενο συμβαίνει, κάτι ποὺ κανεὶς δὲν μπορεῖ νὰ τὸ ἐξηγήσει. Ἕνα σμάρι πυγολαμπίδες τριγυρνοῦν ἐπίμονα τρεμοσβήνοντας σὲ ἐκεῖνο τὸ σημεῖο, λὲς καὶ κάτι ἀναζητοῦν, λὲς καὶ γυρεύουνε νὰ θυμηθοῦνε κάτι, ὅτι ἕνας ἄνεμος ἀναπάντεχος φέρνει, ποιὸς ξέρει ἀπὸ ποῦ, ἀνάλαφρες σαπουνόφουσκες καὶ χρυσόχαρτα ἀστραφτερά, ἐνῷ τὴν ἴδια στιγμὴ ἕνα ὑπέροχο πεφταστέρι διαγράφει στὸν οὐρανὸ μία φαντασμαγορικὴ τροχιὰ καὶ πέφτει στὸ σημεῖο ἀκριβῶς ἐκεῖνο.
Ἔτσι λένε...
Ποιὸς ξέρει;

"ενα δεντρο μια φορά"

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Οι Χριστουγεννιάτικες κατασκευές μου!!

Ένας απλός ασημένιος δίσκος μετατράπηκε με λίγο χρυσο ματ σπρέυ και χριστουγεννιάτικα δεντράκια απο χαρτοπετσέτες με ντεκουπάζ .. σε ένα χριστουγεννιάτικο δίσκο για τα μελομακάρονα που εβελπιστώ να φτιάξω μια από αυτές τις ημέρες!!

η φάτνη μας εξωτερικά! Χαρτοκούτα με γκοφρέ και Α3 ζωγραφιά της Γέννησης! ΚΑι στολίδια!


Ημερολόγια δώρο στα παιδιά απο μένα με τεχνική ντεκουπάζ σε Α4 χαρτόνι
"Τα παιδιά εύχονται"

Αγγελάκια απο χαρτί ως στολίδι! (Βασικά ήταν μια αποτυχημένη γιρλάντα καθώς με μια λαθος ψαλιδιά έγιναν τα αγγελάκια ζευγαράκια αντί για σειρά ...)

Η φάτνη μέσα

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές των παιδιών μου!

Μπότα του Santa...!

Καμπανούλα

Ομαδική εργασία κολλάζ

Αγγελάκι κοριτσάκι

Αγγελάκι αγοράκι


Στολίδι δέντρου απο καλαμάκια

Η μπότα του Santa

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Σύγκριση....

                Τα χουμε καταφέρει τέλεια....... Ο Άγιος Βασίλειος να μας συγχωρέσει.....

Αγιος Βασίλης ο Μέγας... Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια!

Αγιος Βασίλης ο Μέγας
Ενα αφιέρωμα για τα παιδιά του κόσμου

 
Το έθιμο της κοπής της Βασιλόπιτας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πολύ ακόμη. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Για το έθιμο αυτό μας μιλάει το παρακάτω θέμα. Μας μιλάει όμως κυρίως για τον άνθρωπο που το δημιούργησε, τον Αγιο, το Μεγα Βασίλειο, τημνήμη του οποίου δύο φορές εορτάζουμε μέσα σ' αυτό το μήνα. Μια την Πρωτοχρονιά και μια στις 30 του μηνός με τους Τρεις Ιεράρχες. Το παρακάτω άρθρο όπως αναφέρει και ο εκπονήσας είναι αφιερωμένο στα παιδιά, όπως και το ποίημα του κ. Γ.Δ. Λεμπιδάκη που το συνοδεύει.
".... Αη Βασίλης έρχεται... από την Καισαρείαν...". Πολύ σωστά, τα κάλαντα του λαού μας, προσδιορίζουν τον τόπο καταγωγής και διακονίας ενός πραγματικού ανθρώπου του Θεού, πουέγινε παγκόσμιο σύμβολο, αγάπης και προσφοράς, εξ αιτίας του νεογέννητου Χριστού πρώτα, που ανέδειξε Αγίους σαν τον Αη Βασίλη, και χάρις στον Αγιο των Χριστουγέννων οι μεγάλοι έχουν μια ευκαιρία να δείξουν έλεος και φιλανθρωπία και τα παιδιά του κόσμου να "δουν" τις επιθυμίες τους να γίνονται πραγματικότητα.
Χάρις στον Αη Βασίλη, η ανθρωπότητα για λίγες ημέρες αλλάζει ύφος, γίνεται πιο ανθρώπινη, πιο χαρούμενη, ο Αη Βασίλης λοιπόν ΥΠΑΡΧΕΙ με την έννοια ότι αν και δεν ζει σωματικά το πνεύμα του περιτρυγυρίζει τις καρδιές μας κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Ο Μύθος του Αη Βασίλη και ο Σάντα Κλάους
Παραδόξως στον πλανήτη μας στη διανομή των δώρων στα παιδιά, εμπλέκονται δύο ορθόδοξοι Αγιοι, δύο διαφορετικά πρόσωπα, που και οι δύο ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ και οι δύο ήταν επίσκοποι, για τις χώρες της δύσης αυτός που φέρνει τα δώρα στους φτωχούς και τα παιδιά είναι ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ή ΣΑΝΤΑ ΚΛΑΟΥΣ όπως λέγεται στη γώσσα τους που εμείς στην Ελλάδα εορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου και τον θεωρούμε προστάτη των Ναυτικών,στην Ιστορία του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των φτωχών και των παιδιών, οι λαοί του βορρά Ολλανδοι, Φιλανδοί κ.λπ. ανάμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως τα ξωτικά, το άστρο του βορρά, το έλκυθρο, κ.λπ. Ετσι, με τον καιρό έφθασε και στη χώρα μας, ομύθος του Σάντα Κλάους, ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά λευκογένειο, με κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες που κατοικεί σ τον Βορειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά είναι μια πραγματικά γοητευτική ιστορία, όμως τ α παιδιά μα κι εμείς οι μεγάλοι, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ουδεμία σχέση έχει με τους πραγματικούς αγίους μας τον Αη Βασίλη και το ν Αη Νικόλα που ήταν ασκητικώτατοι.
Ο πραγματικός Αη Βασίλης
Πως ήταν; Ας δούμε τι μας λένε οι αρχαίοι συγγραφείς μας. Ηταν πολύ ψηλός και πολύ αδύνατος, είχε σκούρο δέρμα και χλωμό, είχε επίσης κοντά μαλλιά και μακριά μαύρα γενιά που πέρα διέκρινες λευκές τρίχες, είχε μακριά μύτη και τα φρύδια του ήταν τοξοειδή, τα μάτια του ήταν σκούρα και η ματιά του βαθειά και ερευνητική, το μέτωπό του ήταν μεγάλο και ήταν μονίμως ζαρωμένο έμοιαζε δηλαδή με άνθρωπο που συνεχώς σκεπτόταν, είχε προβλήματα με την υγεία του και υπέφερε από το πραγματικά ανυπόφορο κρύο και γενικά βαρύ χειμώνα της Καππαδοκίας.
Ας δούμε όμως πότε και που έζησε και ποιά ήταν η οικογένειά του.
Η οικογένεια του Αη Βασίλη ήταν στ' αλήθεια μια οικογένεια Αγίων, είχε παππού μάρτυρα, τα αδέλφια του Γρηγοριος ήταν επίσκοπος Νύσσης και Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας και ο ίδιος επίσκοπος Καισαρείας, οι αδελφές του ήταν όλες αφιερωμένες στον Θεό, με πρώτη πρώτην την Αγία και σοφή Μακρινα που ήταν αυτή που επηρέασε τον Αη Βασίλη να στραφεί στην χριστιανική πίστη.
Ο Ναυκρατιος ενας άλλος αδελφός του ασκήτευε στην έρημο του πόντου κι πέθανε μόλις 27 χρόνων . Τον Πατέρα του τον έλεγαν και αυτόν Βασίλειο και ήταν ρήτορας δηλαδή δικηγόρος, ενώ την μητέρα του την έλεγαν Εμελεια και ήταν πολύ σοφή και αγία γυναίκα.
Η οικογένεια του Αγίου Βασιλείου είχε 11 παιδιά (5 αγόρια - 6 κορίτσια) και όλοι διακρίθηκαν στου Χριστού την πίστη, ο Αγιος μας γεννήθηκε στην Νεοκαισαρεια το 330μ.Χ. περίπου δηλαδή πριν 1668 χρόνια (όλες οι περιοχές που αναφέρουμε ήταν κάποτε ελληνικές ενώ σήμερα ανήκουν στην επικράτεια της Τουρκίας) σπούδασε στην Αθήνα σε φιλοσοφικές σχολές μαζί με τονφίλο του Αγιο Γρηγόριο τον θεολόγο και πέθανε σε ηλικία 48 ετών τον Δεκέμβριο του 378 μ.Χ κηδεύτηκε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. και κάθε πρωτοχρονιά όπως γνωρίζουμε γιορτάζουμε την μνήμη του.
Ο Αη Βασίλης στα 48 χρόνια που έζησε, έκαμε τόσα πολλά για τους ανθρώπους που η ιστορία τον ονόμασε ΜΕΓΑ όσο ακόμα ζούσε.

Το έργο του Μέγα Βασιλείου
Ας δούμε όμως τι έκανε ο Αγιος Βασίλης κι έγινε Μεγας.
Πρώτα πρώτα μοίρασε την περιουσία του σ τους φτωχούς δεν κράτησε τίποτα για τονεαυτό του από πολύ νέος γύμναζε τον εαυτό του στο πνεύμα και τον έβαζε σε σκληραγωγίες και όπως λένε άλλο δρόμο δεν γνώριζε εκτός αυτόν που οδηγούσε στο πανεπιστήμιο και στην εκκλησία. Σε μεγάλες επιδημίες που ταλαιπωρούσαν τον λαό αυτός ήταν παρών και βοηθούσε σωματικά και ψυχικά διδάσκοντας την πίστη του Χριστού. Ο Αη Βασίλης ήταν πολύ αυστηρός με αυτούς που ξέφευγαν από την σωστή πίστη, έλεγε και έγραφε την αλήθεια θαρραλέα και μάλιστα δεν δίστασε να ελεγξει ακόμη και αυτοκράτορες.
Συμπλήρωσε με ευχές την Θεία Λειτουργία που ακουμε αυτές τις ημέρες στην εκκλησία και φέρει το όνομά του (Λειτουργα Αγ΄΄ιου Βασιλείου), έγραψε πολλά βιβλία για την καθοδήγηση των χριστιανών ίδρυσε πολλά μοναστήρια, όπου αρκετοί μαθητές του αφιερώθηκαν στον Θεό.
Το πιο σπουδαίο του έργο όμως ήταν η οργάνωση της ελεημοσύνης και
φιλανθρωπίας στην επαρχία του, έφτιαξε κοντά στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.α. Ιδρυσε και καθιέρωσε την διανομή α γαθών τρόφιμα ρούχα, χρήματα και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες άπορους κ.λπ.
Η πόλη αυτή ονομάσθηκε Βασιλειαδα. Φανταστείτε τι ανακούφιση θα ένιωθαν τότε οι φτωχοί, τα ορφανά, οι γέροι, οι ταξιδιώτες, η Καισάρεια είχε γίνει μια μεγάλη οικογένεια με πατέρα τον Αγιο βασίλειο τον επίσκοπό της.
Τον αγαπούσαν τόσο πολύ που στην κηδεία του σημειώθηκαν λιποθυμίες και θανατοι!
Αυτός ήταν ο Αη Βασίλης από την Καισαρεία που πάντα θα ζει μέσα στις καρδιές μας και θα μας θυμίζει με το έργο του ότι πρέπει να είμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι αγαπημε΄νοι.

Το έθιμο της Βασιλόπιτας
Μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς του Βυζαντίου που ήταν συμμαθητής του Αη Βασιλη και τον έλεγαν Ιουλιανό. ο Ιουλιανός αγαπούσε την φιλοσοφία και τους ψεύτικους θεούς και μισούσε τον Χριστιανισμό, ο Αγιος Βασίλειος δεν του χαρίσθηκε γι αυτό και ο Βασιλιάς ζητούσε αφορμή να τον ταπεινώσει. Οταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινουπολη.
Ετσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δίνουν ότι είχε ο καθένας χρυσαφικά νομίσματα κ.λπ. όμως ο Θεός τιμώρησε τον Ιουλιανό που σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Αγιος Βασίλης έδωσε εντολή και από
τ α μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο, έδωσε εντολή να συμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια, έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα. Ετσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.
Χρόνια Πολλά.


Στον Αη Βασίλη
(Μικρή Απολογία)

Στην Καπνοδόχο πλέον δε χωρείς
με δώρα και παιγνίδια ή χωρίς
θύμα κι εσύ
καταναλωτικής μανίας
έγινες κούκλος διαφημιστικός
για τις ημέρς της αργίας...

Στα γούνινα σε θέλομε ντυμένο
απ' τον Ασκητισμό Σου ξεκομμένο
για να μη νοιώθουμε εμείς οι... τραγικοί
καθόλου διαφορετικοι
Κι όμως χωρίς καπνιά
τα καταφέραμε
να αμαυρώσουμε τη μνήμη μας
και την Εικόνα Σου
να δείξομε βαρειά
- χορτάτο είδωλο
στην δυτική ματιά μας.

Αφού πάει να σβύσει η παραστιά
που κάθιζε η παράδοση - γιαγιά
σκαλίζοντας και συντηρώντας
τα όνειρά μας...

Γ.Δ. Λεμπιδάκης

"Ο κύβος του Αη Βασίλη"

Ένα μαθηματικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι είναι το βιβλίο της σχολικής συμβούλου 19ης Περιφ. Προσχολικής Αγωγής, Νίκης Δεληκανάκη – Χαλκιαδάκη«Ο κύβος του Άγιου Βασίλη»(εικονογράφηση Στέλιος Καλογεράκης), εκδ. ΜΙΚΡΗ ΙΤΑΝΟΣ.
Στο σχολείο της πόλης έχουν πολλές προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα...Όταν μια μέρα φτάνει μήνυμα από τον Άγιο Βασίλη μαζί με μια έκπληξη μέσα στο τελευταίο κουτί – κύβο που του έχει απομείνει, όλοι παγώνουν στη σκέψη ότι δεν θα πάρουν τα δώρα τους φέτος… Θα τα καταφέρουν τα παιδιά να βοηθήσουν τον Άη-Βασίλη; Κι οι τρεις Μαθηματικοφάγοι Μάγοι, ο Κάπα, ο Νι και η Έψιλον θα προλάβουν να ταξιδέψουν στο χώρο και στο χρόνο και να πάνε τον πολύτιμο «κύβο» στη χώρα του Βορρά; Θα τους εμποδίσει άραγε ο καλικάντζαρος και θα περάσουν την παγίδα του αρχαίου αινίγματος;




Το παραμύθι, που απευθύνεται σε παιδιά 5- 8 ετών, επικεντρώνεται σε:

-Γνώσεις: ο ΚΥΒΟΣ και άλλα στερεά σχήματα!

-Μηνύματα: τόλμη, αλληλεγγύη, διαφορετικότητα, αξίες!

-Ψυχαγωγία: είναι μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια με τους 3 Μαθηματικοφά-

γους Μάγους, τον Άη-Βασίλη, τον καλικάντζαρο, το Μαγολήσταρχο…

Η εξαιρετική εικονογράφηση είναι του Στέλιου Καλογεράκη, γνωστού στο ρεθυμνιώτικο και αθηναϊκό χώρο των εντύπων και πολιτισμικών φεστιβάλ.




Εκπαιδευτικό υλικό για τα παραμύθια της Νίκης Δεληκανάκη θα βρείτε εδώ!

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικα σκίτσα και σύνδεσμοι!!

ΚΑι πάρα πάρα πολλά στους εξής συνδέσμους..................

http://www.coloring.com/?gif=santa

http://www.apples4theteacher.com/coloring-pages/christmas/

http://www.coloring-pages-kids.com/coloring-pages/religious-coloring-pages/religious-christmas-coloring-pages/religious-christmas-coloring-pages-gallery.php

http://www.coloring-pages-kids.com/coloring-pages/religious-coloring-pages/praying-coloring-pages/praying-coloring-pages-gallery.php

http://www.dltk-holidays.com/xmas/index.html

http://www.paidika.gr/index.php?option=com_content&task=section&id=7&Itemid=343

http://www.activityvillage.co.uk/christmas_pages.htm

http://www.activityvillage.co.uk/christmas_coloring.htm

http://www.activityvillage.co.uk/christmas_crafts.htm

Χριστουγεννιάτικες εικόνες

Free Christmas Clip Art  http://www.presentationmagazine.com/free-christmas-clip-art.htm


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...